Κόσμος

Γαλλία: Ακροδεξιοί φοιτητές έβαψαν λευκό ένα άγαλμα του Ουγκώ

Ποινή κοινωφελούς εργασίας 140 ωρών σε υπηρεσίες και δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα επέβαλε γαλλικό δικαστήριο σε δύο ακροδεξιούς φοιτητές 20 και 22 ετών. Οι καταδικασθέντες, σε μία πρωτοφανή κίνηση έβαψαν με άσπρη μπογιά ένα άγαλμα του Βίκτωρα Ουγκώ. Ο λόγος; Το θεώρησαν πολύ… μαύρο.

Οι δυο ακροδεξιοί φοιτητές βρήκαν πολύ σκούρο το άγαλμα που φιλοτέχνησε Σενεγαλέζος γλύπτης. Αφού το έβαψαν λευκό, ανακοίνωσαν μέσω Διαδικτύου ότι «με πρωτοβουλία τοπικών εθνικιστών το άγαλμα του Ουγκώ έχει πλέον ωραίο άσπρο, γαλλικό χρώμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το δικαστήριο τους καταδίκασε για καταστροφές δημοσίου αγαθού με ρατσιστικούς στόχους. Πέραν της κοινωφελούς εργασίας οι δύο νεαροί θα πρέπει να καλύψουν και τις δαπάνες αποκατάστασης του αγάλματος. Αν δεν εκτίσουν την ποινή τους αντιμετωπίζουν κίνδυνο φυλάκισης τριών ετών.

Ο συνήγορος ενός εκ των δύο καταδικασθέντων δήλωσε ικανοποιημένος. Όπως υποστήριξε, το δικαστήριο έλαβε υπ’ όψιν το νεαρό της ηλικίας τους και το γεγονός ότι είχαν λευκό ποινικό μητρώο.

Διαφορετική άποψη είχε ο Δήμος της Μπενζασόν, όπου βρίσκεται το άγαλμα, και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων, καθώς θεώρησαν ελαφριά την ποινή, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι οι δύο φοιτητές θα συνετιστούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ