Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανία: «Ξήλωσαν» το άγαλμα του σοβιετικού απελευθερωτή του Κιέβου από τους ναζί

Το μνημείο του επικεφαλής των σοβιετικών ένοπλων δυνάμεων κατά την απελευθέρωση του Κιέβου από τις δυνάμεις των ναζιστών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνθηκε από την τοποθεσία όπου βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Το άγαλμα του στρατηγού Νικολάι Βατούτιν απομακρύνθηκε από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν από το 1948, το πάρκο Μαρίνσκι, έκανε γνωστό η δημοτική αρχή χθες Πέμπτη. Μεταφέρθηκε στο μουσείο αεροπορίας.

Επιπλέον, 30 και πλέον δρόμοι και πλατείες μετονομάστηκαν. Η Πλατεία της Νίκης, το όνομα της οποίας τιμούσε τη νίκη των σοβιετικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πήρε ξανά το ιστορικό της όνομα, Πλατεία Γαλικίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Η Λεωφόρος Νίκης μετονομάστηκε σε Λεωφόρο Μπρεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το Κίεβο απελευθερώθηκε από μονάδες του 1ου Ουκρανικού Μετώπου του κόκκινου στρατού την 6η Νοεμβρίου 1943, έπειτα από δυο χρόνια ναζιστικής κατοχής.

Από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, άρχισαν να απομακρύνονται μνημεία της σοβιετικής εποχής και να μετονομάζονται δρόμοι στο πλαίσιο της «αποκομμουνιστικοποίησης» και «απορωσοποίησης» της Ουκρανίας.

Αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022, η ουκρανική κυβέρνηση επιτάχυνε την αφαίρεση μνημείων του κοινού σοβιετικού παρελθόντος από δημόσιους χώρους.

Η Ουκρανία ήταν μέλος της ΕΣΣΔ ως την ανεξαρτησία της το 1991.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...