Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Επταήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Ερντογάν-2.600 οι νεκροί, χιλιάδες τραυματίες & αγνοούμενοι σε Τουρκία-Συρία-Πόσο θα επηρεάσουν οι δονήσεις την Ελλάδα

Τις πληγές τους συνεχίζουν να μετρούν η Τουρκία και η Συρία, αφού ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που σημειώθηκε σήμερα (6/2) τα ξημερώματα ολοένα και αυξάνεται, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τους 10.000.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος μετά τους φονικούς σεισμούς - τους ισχυρότερους εδώ και ένα αιώνα - που άφησαν χιλιάδες νεκρούς στην νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

Ο σεισμός, που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σημειώθηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο το Γκαζιαντέπ και είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων. Η διάρκεια ήταν τουλάχιστον 40 δεύτερα, με μάρτυρες να κάνουν λόγο για έως και 1,5 λεπτό. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κύπρο και στο Λίβανο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (6/2), λίγο μετά τις 12:00, ένας νέος αντίστοιχου μεγέθους σεισμός, ήρθε να ταρακουνήσει σχεδόν όλη την Τουρκία,ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στο Ιράκ. Ακολούθησε λίγο αργότερα νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 6 Ρίχτερ. Συνολικά, οι μετασεισμοί εκτιμάται πως έφθασαν ως και τους 120. Πρόκειται για το χειρότερο σεισμό που έχει πλήξει την Τουρκία από το 1939. Το 1939 από σεισμό στο Ερζίντζαν της Τουρκίας, σκοτώθηκαν 32.968 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 100.000.

Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο! Ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στα νοτιανατολικά της γείτονος χώρας έχει ξεπεράσει τους 2.600 και δυστυχώς τα σημάδια δεν είναι ευοίωνα για τις επόμενες ώρες. Για την ακρίβεια, έχουν ανασυρθεί 1.653 νεκροί στην Τουρκία και 1.000 στη Συρία. 

Τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις δραματικές προσπάθειες διάσωσης σε Τουρκία και Συρία, οι περισσότεροι ειδικοί εξηγούν ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι για καιρό έντονη ενώ εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για σημαντική άνοδο του αριθμού των θυμάτων. Αποκαλύπτουν πως είναι ο χειρότερος σεισμός των τελευταίων 100 ετών στη χώρα! Μιλώντας μάλιστα στο ραδιόφωνο του ΒΒC, o καθηγητής Μάρτιν Μέι, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βασιλιά Αμπντουλάχ στη Σαουδική Αραβία, σημείωσε ότι η δεύτερη δόνηση 7,7 Ρίχτερ πυροδοτήθηκε από την πρώτη

«Είχε ισχύ ίση περίπου με 130 ατομικές βόμβες»

Ο φονικός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας είχε ισχύ ίση με 130 ατομικές βόμβες ανέφερε ο τούρκος καθηγητής σεισμολογίας δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν σχολιάζοντας τις δύο μεγάλες σεισμικές δονήσεις που έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. «Ο σεισμός στις 6 Φεβρουαρίου 2023, ο οποίος αναμενόταν για αιώνες στο ρήγμα των περιοχών, Χατάι, Οσμάνιγιε, Καχραμανμαράς και Γκαζιαντέπ είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ, την ισχύ 130 ατομικών βομβών και διήρκησε 43 δευτερόλεπτα, είχε 5 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ήταν πολύ αποτελεσματικός. Η καταστροφή είναι τεράστια σε μία κρύα ημέρα του χειμώνα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου», σημείωσε ακόμα ο Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν και πρόσθεσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που θα μπορούσε να δώσει η περιοχή και ήταν μεγέθους 11 στην κλίμακα καταστροφής.

Ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός;

Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους σε κατοικημένες περιοχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ένας σεισμός 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, το 2015, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους. «Δεν θα είναι καλός (ο απολογισμός)», είπε ο Μάσον. «Τα θύματα θα είναι χιλιάδες, ενδεχομένως και δεκάδες χιλιάδες», πρόσθεσε. Ο ψυχρός, χειμωνιάτικος καιρός, σημείωσε, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Προβλέψεις για πάνω από 10.000 νεκρούς

«Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για Κλιματική Αλλαγή, αναφορικά με τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία.

Ακόμα ανέφερε ότι «Θα έχουμε και άλλους μετασεισμούς, της τάξεως των 6,5 βαθμών Ρίχτερ και παραπάνω», κάνοντας λόγο για μία «τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, με χιλιάδες τραυματίες και 100.000 άστεγους».

Σε μία παρόμοια, εφιαλτική πρόβλεψη προέβη και ο Έλληνας σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε: «Για να το ξεκαθαρίσουμε. Έχουμε την πλάκα της Αραβίας που χτυπά την Τουρκία από Νότο προς Βορρά. Η Τουρκία σαν σφήνα κινείται κατά μήκος δύο μεγάλων ρηγμάτων, της Ανατολικής Ανατολίας που έγινε ο σημερινός σεισμός και της Βόρειας Ανατολίας που επηρεάζει και την Ελλάδα.

«Λόγω των σεισμών που σημειώθηκαν στη χώρα μας στις 6 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε εθνικό πένθος διάρκειας επτά ημερών. Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα μας και σε κτίρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Μαχμούτ Οζέρτα σχολεία σε όλη την χώρα θα παραμείνουν κλειστά και θα ανοίξουν ξανά στις 13 Φεβρουαρίου.

Συγκλονιστικά βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία .

Το βίντεο που ακολουθεί καταγράφει ακριβώς τη στιγμή που πολυκατοικία καταρρέει σαν χάρτινος πύργος:

α πράγματα εκεί δεν είναι καθόλου καλά. Θα έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς πάνω στο ίδιο ρήγμα. Είχαμε ένα φαινόμενο ντόμινο με δεύτερο σεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα. Τους επόμενους μήνες η περιοχή θα έχει μεγάλους μετασεισμούς και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τον επιβαρυμένο στην περιοχή αστικό ιστό.

Σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το ρήγμα είχαμε κατάρρευση δύο πολυκατοικιών. Φοβάμαι ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10.000. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Υπάρχει και η βόρεια Συρία που δεν ξέρει κανείς τι γίνεται και ισοπεδώνονται ολόκληρα χωριά.

Ο σεισμός έγινε κοντά εκεί που φτάνουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιούν. Και υπάρχει και άλλο μεγάλο ενεργό ρήγμα εκεί. Χτίζουν εκεί που δεν πρέπει να χτίζουν».

Πόσο θα επηρεάσουν οι φονικές δονήσεις την Ελλάδα 

Οι φονικοί σεισμοί που χτύπησαν την νοτιοδυτική Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα, μέσα σε λίγες ώρες, σήμαναν συναγερμό στην κοινότητα των σεισμολόγων και στην Ελλάδα.

Το μέγεθος των δονήσεων, η πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία σημειώθηκαν, αλλά και η ανησυχία ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να «επεκταθεί» και σε άλλες εξίσου σεισμογενείς περιοχές μπήκαν στο μικροσκόπιο. Η θέση που εκφράζουν είναι πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξελίσσεται σε περιοχή γνωστή για τα ρήγματά της που θα προκαλέσει πολλές χιλιάδες νεκρούς. Η χώρα μας, όμως, βρίσκεται πολύ μακριά για να μιλάμε για άμεση επίδραση.

Θα επηρεάσει την Ελλάδα;

Η ισχυρότατη δόνηση στην Τουρκία «έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος.  Όπως έγραψε «σφοδρότατος επιφανειακός σεισμός μεγέθους 7,8 στη ΝΑ Τουρκία (Άδανα) κοντά στα σύνορα με τη Συρία (Χαλέπι). Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων με πολλά θύματα, δυστυχώς. Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC)».

Κατά τον καθηγητή Άκη Τσελέντη, ο σεισμός στην Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα.

«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», δήλωσε μεταξύ άλλων στο Mega.
 

Σε εμφάνισή του στον ΑΝΤ1 σημείωσε: «Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα αυτές οι δονήσεις να επηρεάσουν την Ελλάδα, απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι, «οι σεισμοί είναι μακριά και έχουν αντίθετη κατεύθυνση». Συμπλήρωσε όμως ότι, «μπορεί να επηρεάσουν το τόξο της Κύπρου», κάτι που όμως δεν εμπνέει ανησυχία.»

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ τόνισε εκ νέου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν τόσο μεγάλους σεισμούς. Επανέλαβε ακόμη ότι το ρήγμα που έδωσε τη δόνηση στην Τουρκία είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα και με κατεύθυνση μακριά από τον ελληνικό χώρο.

Παπαζάχος: Είναι μεγάλη η χιλιομετρική απόσταση

Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, που σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφερε ότι «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καθιστά σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».

Πάντως δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί το κυπριακό τόξο, που βρίσκεται εγγύτερα στην Τουρκία. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», σημείωσε ο καθηγητής.

Γκανάς: Μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα κοντά στην Κύπρο

Για τη βιβλική καταστροφή με άγνωστο ακόμη μέγεθος μίλησε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Πρόκειται για δόνηση με ισχύ που εξέπληξε τους ειδικούς, είπε ακόμη, αλλά επισήμανε ότι για την Ελλάδα δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος, διότι είμαστε αρκετά μακριά. Ωστόσο τόνισε ότι «προκύπτει ένας μικρός κίνδυνος για την Κύπρο, διότι η Κύπρος απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από εκεί που σταμάτησε το ρήγμα. Εκεί ίσως υπάρχουν κάποια μικρότερα ρήγματα τα οποία μπορεί να διεγερθούν. Μπορεί βεβαίως να διεγερθούν και γι’ αυτό χρειάζεται μια παρακολούθηση στην περιοχή».

Πώς συνέβη ο σεισμός

«Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό ρήγμα που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Ανατολίας. Είναι το ρήγμα της Ανατολίας που φθάνει μέχρι τη Συρία. Και στο παρελθόν έχει δώσει παρόμοιους σεισμούς. Είναι τέτοια η δυναμική του που δίνει άνω των 7 βαθμών Ρίχτερ σεισμούς», ανέφερε και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής σεισμολογίας Άλης Τσελέντης δήλωσε: «κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων». Πρόσθεσε: «Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Η Τουρκία κινείται σαν σφήνα κατά μήκος μεταξύ δύο μεγάλων ρηγμάτων, της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας».

Οι επιπτώσεις από τον σεισμό

Η δόνηση στις 04:00 τα ξημερώματα έπιασε απροετοίμαστους τους πολίτες στην Τουρκία, προκαλώντας πολλά θύματα. Αυτό σε συνδυασμό με τις κακοτεχνίες σε πολλά κτίρια πολλαπλασίασε τις καταστροφές.

«Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητή σεισμολογίας, Άκη Τσελέντη, για τον αριθμό των νεκρών.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Τσελέντης δεν ήταν αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ και εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες στην Τουρκία. Ο κ.Τσελέντης τόνισε, δε, ότι οι κατασκευές στην Τουρκία είναι ψεύτικες, ακόμη κι αυτές με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Οι εικόνες της καταστροφής

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο περισσότερο αισθητή γίνεται η έκταση της καταστροφής που άφησε πίσω του ο σεισμός, κυρίως μέσα από τα βίντεο και τις εικόνες που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ και τα social media.

Στο Γκαζιαντέπ, που αποτέλεσε το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, καταστράφηκαν δεκάδες κτίσματα, μεταξύ των οποίων και το περίφημο κάστρο του Γκαζιαντέπ, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μετά τον σεισμό οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εκατομμύρια αστέγους, καθώς μόνο στην Τουρκία επλήγησαν 10 πυκνοκατοικημένες πόλεις.  Ο φονικός σεισμός έπληξε τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Καχρανμαρμαράς, την Γκαζιάντεπ, τη Σανλιούρφα, τη Ντιγιάρμπακιρ, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Οσμάνιγε, τη Χατάι και την Κιλίς, ανακοίνωσε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Στην Αντιόχεια έχουν καταρρεύσει ελληνικές εκκλησίες. Στο λιμάνι της πόλης Ισκεντερούν, εκτός από τον σεισμό, σημειώθηκε και μία μεγάλη πυρκαγιά αγνώστου αιτίας.

Δύο δραματικά βίντεο που φαίνεται να δείχνουν τη διάσωση ενός παιδιού και ενός ενήλικα από τα χαλάσματα στην τουρκική επαρχία Σανλιούρφα είδαν επίσης το φως τη δημοσιότητας:

 Ένα μικρό παιδί, παγιδευμένο στα συντρίμμια, να κλαίει ζητώντας βοήθεια:

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές