Στρουγκάλ
Κόσμος

Τσεχία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της, Λούμποριμ Στρούγκαλ

Ο Λούμποριμ Στρούγκαλ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της κομμουνιστικής Τσεχοσλοβακίας από το 1970 έως το 1988, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, μετέδωσε σήμερα ο τσεχικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Seznam Zpravy.

Ο Στρούγκαλ έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας σε ηλικία 34 ετών, το 1958, και παρέμεινε εκεί έως την πτώση του καθεστώτος κατά τη διάρκεια της βελούδινης επανάστασης του 1989. Κατείχε τις θέσεις του υπουργού Γεωργίας, το 1959, και μετά του υπουργού Εσωτερικών, δύο χρόνια αργότερα.

Ο Στρούγκαλ καταδίκασε τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968, η οποία συνέτριψε τη σύντομη περίοδο σχετικής ελευθερίας, που είναι γνωστή ως Άνοιξη της Πράγας, αλλά δεν άργησε να αλλάξει στρατόπεδο και έγινε πρωθυπουργός, παρά τις επιφυλάξεις του τότε Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Θιασώτης των μεταρρυθμίσεων του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τη δεκαετία του 1980, ο Στρούγκαλ εξεπλάγη που μια αντιμεταρρυθμιστική πτέρυγα είχε επικρατήσει στο Κομμουνιστικό Κόμμα και παραιτήθηκε το 1988.

Αντικαταστάθηκε από τον Λάντισλαβ Άνταμετς, τον τελευταίο αρχηγό της κομμουνιστικής κυβέρνησης της χώρας.

Όπως πολλοί Τσεχοσλοβάκοι ηγέτες της ολοκληρωτικής κομμουνιστικής εποχής, ο Στρούγκαλ κατάφερε να ξεφύγει από κάθε προσπάθεια να καταστεί υπόλογος για τα εγκλήματα του καθεστώτος.

Η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε ειρηνικά στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στη Σλοβακία το 1993.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: Θα καταρρίψουμε “κατά λάθος” αμερικανικά drone-Μετά την Βαλτική η Ρωσία “ετοιμάζει” No fly Zone στην Μαύρη Θάλασσα;

“Η Μόσχα θα βάλει τέλος στην δράση του ΝΑΤΟ που βοηθά την Ουκρανία να κτυπά με πυραύλους ρωσικές στρατιωτικές υποδομές”...