Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε το ιστορικό κάστρο του Γκαζιαντέπ

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις καταστροφές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Τουρκία και τη Συρία.

Δυστυχώς εκτός από τις εκατοντάδες ζωές, ο σεισμός κατέστρεψε και το εμβληματικό αρχαίο κάστρο του Γκαζιάντεπ στη νότια Τουρκία, το οποίο έστεκε επιβλητικό για περίπου 2.200 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 «Ορισμένοι από τους προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κάστρου στην κεντρική περιοχή Σαχινμπέι καταστράφηκαν από τον σεισμό και τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στον δρόμο. Τα σιδερένια κιγκλιδώματα γύρω από το κάστρο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια. Ο τοίχος αντιστήριξης δίπλα στο κάστρο κατέρρευσε επίσης. Σε ορισμένους προμαχώνες παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές», μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2o-4o αιώνα μ.Χ. και επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου. Πήρε τη σημερινή του μορφή μεταξύ 527-565 μ.Χ. κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ