Κόσμος

DW: Φόβοι για επιθέσεις Εβραίων εξτρεμιστών σε εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ, οι επιθέσεις Εβραίων εξτρεμιστών κατά χριστιανικών εκκλησιών έχουν αυξηθεί. Πολλοί χριστιανοί πλέον φοβούνται στην Ιερουσαλήμ

Ο Γερμανός αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος Κόναρντ Σικ (1822-1901) πέρασε περισσότερα από 50 χρόνια της ζωής του στην Ιερουσαλήμ. Συμμετείχε στον σχεδιασμό του Mea Shearim, της παγκοσμίου φήμης εβραϊκής συνοικίας έξω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. ΟΙ αρχαιολογικές του ανακαλύψεις θεωρούνται ακόμη πρωτοποριακές. Όταν ο Σικ κηδεύτηκε στο αγγλικανικό-πρωσικό νεκροταφείο στο όρος Σιών, έμεινε στην ιστορία ως κάποιος που τον αγαπούσαν και τον σέβονταν ταυτόχρονα Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί.

Αυτός ο αλληλοσεβασμός έχει χαθεί. Πριν έναν μήνα, δύο Εβραίοι νεαροί βανδάλισαν περίπου 30 τάφους, αναποδογυρίζοντας σταυρούς και σπάζοντας επιτύμβιες στήλες. Για ρατσιστικούς λόγους, όπως εικάζεται μετά τη σύλληψή τους. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το περιστατικό ως «προσβολή της θρησκείας» και δήλωσε ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ συναντήθηκε με τους ηγέτες της εκκλησίας και προσέφερε βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Θάνατος στους Χριστιανούς»

Η βεβήλωση του νεκροταφείου αποτέλεσε το προοίμιο ενός κύματος αντιχριστιανικών επεισοδίων. Τη νύχτα της 11ης Ιανουαρίου, άγνωστοι βανδάλισαν ένα κοινοτικό κέντρο χριστιανών Μαρωνιτών. Μια μέρα αργότερα, έγιναν γκράφιτι στην Παλιά Πόλη που έγραφαν «Θάνατος στους Χριστιανούς», «Θάνατος στους Άραβες» και «Θάνατος στους Αρμένιους».

Εβραίοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν επίσης σε καταστήματα και εστιατόρια που ανήκαν σε χριστιανούς κοντά στη Νέα Πύλη της Παλιάς Πόλης, στο κέντρο της χριστιανικής συνοικίας, πετάγοντας καρέκλες και τραπέζια και κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον κατοίκων. Λίγες μέρες αργότερα, νεαροί Εβραίοι εξτρεμιστές παρενόχλησαν Αρμένιους μπροστά από την κατοικία του πατριάρχη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από αυτές τις επιθέσεις στην Παλιά Πόλη, οι προειδοποιήσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους γίνονται όλο και πιο έντονες. Οι ηγέτες όλων των χριστιανικών εκκλησιών είχαν ήδη τρομοκρατηθεί μετά τη βεβήλωση του νεκροταφείου, θεωρώντας τη στοχοποίηση ένδειξη μίσους προς τους χριστιανούς. Μετά τα νέα επεισόδια, οι καθολικοί επίσκοποι των Αγίων Τόπων προειδοποίησαν ότι η Ιερουσαλήμ «δεν πρέπει να γίνει όμηρος ριζοσπαστικών ομάδων». Στον απόηχο και της πρόσφατης κλιμάκωσης στη χώρα, μεταξύ Ισραηλιτών και Παλαιστινίων, επεσήμαναν πόσο απαραίτητος είναι ο θεμελιώδης σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων των άλλων.

Μήνυμα Βερολίνου στο Ισραήλ 

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας θα εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν». Οι εκπρόσωποι της εκκλησίας που γνωρίζουν την πόλη εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο, δεν βλέπουν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά τη διακινδύνευση της μεταχείρισης και της ανοχής προς τις μειονότητες. Γίνεται λόγος για μια «τεράστια κτηνωδία» μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία είναι σαφώς αισθητή.

Νυν υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ είναι ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος θεωρείται ακροδεξιός, πρώην δικηγόρος, ο οποίος το 2015, μεταξύ άλλων, είχε αναλάβει με ενθουσιασμό την υπεράσπιση των δραστών εμπρηστικής επίθεσης σε χριστιανική εκκλησία.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ με τους μοναχούς

Tο 2015, αμέσως μετά την επίθεση, ο τότε πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του. Έριξε μια ματιά στις ζημιές και παρακάλεσε για οικονομική βοήθεια από το ισραηλινό ταμείο αποζημίωσης για την τρομοκρατία, ενώ επισκέφθηκε κι άλλες φορές αργότερα την εκκλησία.

Τώρα, επτά χρόνια αργότερα και υπό διαφορετικό πρόεδρο, οι χριστιανοί στην Ιερουσαλήμ είναι αβέβαιοι για το ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν στο Ισραήλ. «Οι εκκλησίες στο Ισραήλ δεν έχουν σαφές καθεστώς στο ισραηλινό νομικό σύστημα», δήλωσε πρόσφατα ο ανώτατος καθολικός κληρικός στους Αγίους Τόπους, ο Λατίνος Πατριάρχης Αρχιεπίσκοπος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.

Οι επιθέσεις δεν φαίνεται να σταματούν. Την Πέμπτη ήρθε η είδηση μιας ακόμη επίθεσης από φερόμενο Εβραίο εξτρεμιστή σε βάρος ενός χριστιανικού χώρου λατρείας στην Ιερουσαλήμ. Στη Βία Ντολορόσα, ένα από τα σημεία που επισκέπτονται σχεδόν όλοι οι χριστιανοί προσκυνητές και οι αναφορές κάνουν λόγο για βεβήλωση αγάλματος του Χριστού. Οι διαφαινόμενες εξελίξεις προκαλούν τεράστια ανησυχία σε πολλούς χριστιανούς στους Αγίους Τόπους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...