Κόσμος

Αυστρία: Διευθυντής ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας εγκατέλειψε τη Βιέννη έπειτα από ρωσικές απειλές

 Ο δημοσιογράφος-ερευνητής και διευθυντής του ιστότοπου Bellingcat, Χρίστο Γκρόζεφ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Βιέννη έπειτα από 20 χρόνια διαμονής, επειδή πιθανότατα απειλείται η ασφάλειά του από την Ρωσία.

Στην απόφασή του αυτή αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή Falter, με τίτλο «Ο άνθρωπος τον οποίον κυνηγούν οι δολοφόνοι του Πούτιν» (Der Mann, der Putins Killer jagt), αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η ανεξάρτητη εφημερίδα Moscow Times.

«Υποπτεύομαι ότι στην πόλη υπάρχουν περισσότεροι Ρώσοι πράκτορες, πληροφοριοδότες και συνεργοί απ’ ό,τι αστυνομικοί», δήλωσε ο Γκρόζεφ.

Ο δημοσιογράφος έπρεπε να επιστρέψει στη Βιέννη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του, καθώς γνωστοί του στις υπηρεσίες κατασκοπείας τον προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που επιστρέψει μπορεί η ζωή του να βρεθεί σε κίνδυνο.

Είχε ερευνήσει τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

Ο Χρίστο Γκρόζεφ μαζί με την ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι είχε ερευνήσει την περίπτωση της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Τα μέσα Bellingcat, The Insider, CNN και Der Spiegel είχαν αποκαλύψει ότι ομάδα συνεργατών του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) παρακολουθούσε τον Ναβάλνι και ενδεχομένως να εμπλέκεται στην δηλητηρίασή του. Εναντίον του Γκρόζεφ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στη Ρωσία για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό.

Τον Ιούλιο, η FSB τον κατηγόρησε ότι συνδράμει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τάχα ετοίμαζαν μια επιχείρηση «διαφυγής» Ρώσων πιλότων της πολεμικής αεροπορίας μαζί με τα αεροσκάφη τους.

Η FSB ισχυρίσθηκε ότι πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να «στρατολογήσουν Ρώσους πιλότους», υποσχόμενοι ως αμοιβή ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων και υπηκοότητα μίας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat ερεύνησε εκτός από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι και τη συντριβή του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από το Ντονμπάς το 2014 – μέρος των στοιχείων που είχε συγκεντρώσει χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά των κατηγόρων στη δίκη, που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδείχθηκε ότι το Μπόινγκ καταρρίφθηκε με ρωσικό πύραυλο Buk.

Ένταλμα σύλληψης από το ρωσικό ΥΠΕΞ

Τον Δεκέμβριο του 2022, το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Γκρόζεφ.

Σήμερα, Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι η Αυστρία κήρυξε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες ανεπιθύμητα πρόσωπα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας αναφέρεται ότι οι απελαθέντες «προέβαιναν σε ενέργειες ασυμβίβαστες με την διπλωματική τους ιδιότητα».

Οι Ρώσοι διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kurier, θεωρούνται ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ