Κόσμος

Σουηδία: Aπαγόρευση στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων με νόμο

Έπειτα από πέντε χρόνια προετοιμασίας, ο νόμος πρόκειται να της δώσει ένα νέο εργαλείο με το οποίο θα αντιμετωπίσει τυχόν τουρκικούς ισχυρισμούς ότι δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Τουρκία έχει αντιταχθεί ιδιαίτερα στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αν και οι απαιτήσεις της έχουν μετατοπιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η νομοθεσία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου, αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται τομή για τη διαδικασία. Αυτό, διότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ευρέως ότι χρησιμοποιεί το θέμα ως μέσο για να συγκεντρώσει ψήφους μαζί με την προσπάθειά του να πιέσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν μαζί του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο σουηδικό νόμο, θα απαγορεύεται η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με σκοπό την προώθηση, ενίσχυση ή υποστήριξη της εν λόγω ομάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ, ο οποίος τον παρουσίασε σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πρόκειται για έναν εκτεταμένο νόμο που καλύπτει ουσιαστικά όλες τις περιπτώσεις συμμετοχής σε τέτοιου είδους δραστηριότητες", δήλωσε ο Στρόμερ. "Ο ισχύων νόμος απαιτεί ότι μια δραστηριότητα πρέπει να συνδέεται με μια συγκεκριμένη τρομοκρατική πράξη για να είναι παράνομη, αλλά αυτός ο νόμος επικεντρώνεται στη συμμετοχή, γεγονός που τον καθιστά πολύ ευρύτερο και πιο ισχυρό".

Ο νόμος βασίζεται σε συνταγματικές τροποποιήσεις που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πολυετούς εργασίας για την ενίσχυση των νόμων για την τρομοκρατία, η οποία ξεκίνησε μετά την έκρηξη ενός φορτηγού στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης το 2017, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άτομα.

Η πρόταση έρχεται τη στιγμή που η προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου έχει μπλοκαριστεί από την άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει τις αιτήσεις τους για ένταξη.

Η Τουρκία εστίασε αρχικά την κριτική της σε αυτό που αποκάλεσε "έλλειψη προσπαθειών για την πάταξη των τρομοκρατικών ομάδων". Οι ανησυχίες αυτές αντιμετωπίστηκαν σε μνημόνιο που υπέγραψαν και οι τρεις χώρες τον περασμένο Ιούνιο, στο οποίο η Σουηδία δήλωσε ότι ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει περαιτέρω την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια των μηνών που μεσολάβησαν από τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ επικύρωσαν την ένταξή τους, υπογραμμίζοντας ότι οι σκανδιναβικές χώρες πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για την ένταξη. Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ ήλπιζαν να ολοκληρώσουν τη διεύρυνση εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τω μεταξύ, τα αιτήματα της Τουρκίας έχουν μετατοπιστεί, με τη ρητορική του Ερντογάν να επικεντρώνεται περισσότερο σε ένα περιστατικό κατά το οποίο ένας Δανός ακροδεξιός ακτιβιστής, ο Ράσμους Παλουντάν, έκαψε ένα μεταφρασμένο αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη. Η κίνηση αυτή ώθησε τον Ερντογάν να αποκλείσει την υποστήριξη της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στο περιστατικό ως "έγκλημα μίσους".

"Περιμένουμε από τη Σουηδία να σεβαστεί τις πεποιθήσεις όλων των ομάδων που ζουν στη χώρα και να λάβει ειλικρινή μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TRT. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Σουηδία παραμένει θεατής στην επίθεση κατά του ιερού μας βιβλίου".

Ο Στρόμερ απέφυγε να δηλώσει αν το νομοσχέδιο μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι η νέα νομοθεσία θα παρέχει στη Σουηδία "πολύ πιο ισχυρά εργαλεία κατά όλων των οργανώσεων που εμπλέκονται σε τρομοκρατική δράση" και ότι η ικανότητά της να καταπολεμά την τρομοκρατία θα ενισχυθεί "σημαντικά".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dagens Nyheter την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του δεν θα κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά τους νόμους της χώρας για την ελευθερία της έκφρασης και τόνισε ότι το μνημόνιο που υπεγράφη με την Τουρκία δεν αναφέρεται σε θρησκευτικά θέματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ