Κόσμος

Μεσαίωνας! Ζευγάρι από το Ιράν καταδικάστηκε σε 10μιση χρόνια φυλάκιση επειδή χόρευε στο δρόμο(βίντεο)

Ένα ζευγάρι αρραβωνιασμένο από το Ιράν καταδικάστηκε σε 10μιση χρόνια φυλάκιση ο καθένας επειδή βιντεοσκοπούσαν τους εαυτούς τους να χορεύουν στον δρόμο στην Τεχεράνη. Το ζευγάρι κατηγορήθηκε για «ενθάρρυνση της διαφθοράς και της δημόσιας πορνείας» αφού το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε viral.

Το αρραβωνιασμένο ζευγάρι χόρεψε μπροστά από ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Τεχεράνης, τον Πύργο Azadi, σε ένα βίντεο που θεωρείται σύμβολο περιφρόνησης κατά του ιρανικού καθεστώτος, λένε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον The Guardian .

Η Astiyazh Haghighi και ο αρραβωνιαστικός της Amir Mohammad Ahmadi, και οι δύο 20 ετών, συνελήφθησαν στις αρχές Νοεμβρίου αφού το βίντεο έγινε viral.

 

Η Haghighi δεν φορούσε μαντίλα, αψηφώντας τους αυστηρούς κανόνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Επιπλέον, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να χορεύουν δημόσια στο Ιράν, πόσο μάλλον με έναν άνδρα.

Χόρεψαν για να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο μιας 22χρονης Κούρδου, Mahsa Amini, υπό την κράτηση της ιρανικής αστυνομίας. Το δικαστήριο στην Τεχεράνη καταδίκασε τον καθένα σε κάθειρξη 10 ετών και έξι μηνών, ανέφερε το Πρακτορείο Ειδήσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRANA) που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Εκτός από την ποινή φυλάκισης, επιβλήθηκε στο ζευγάρι δύο χρόνια απαγόρευση χρήσης του κυβερνοχώρου και δύο χρόνια απαγόρευση εξόδου από το Ιράν για χορό στο δρόμο.

Κατηγορήθηκαν για «ενθάρρυνση της διαφθοράς και της δημόσιας πορνείας». Η Haghighi και ο αρραβωνιαστικός της κατηγορήθηκαν επίσης για «συνέργεια με σκοπό να διαταράξουν την εθνική ασφάλεια και προώθηση προπαγάνδας».

Η HRANA επικαλείται πηγές κοντά στις οικογένειές τους ότι στερήθηκαν δικηγόρους κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας και απορρίφθηκαν οι προσπάθειες να εξασφαλιστεί η αποφυλάκισή τους με εγγύηση. Ο Haghighi λέγεται τώρα ότι βρίσκεται στη φυλακή Qaarchak για γυναίκες εκτός Τεχεράνης, οι συνθήκες των οποίων καταδικάζονται τακτικά από ακτιβιστές.

  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ