Brexit
Κόσμος

Brexit: Τρία χρόνια μετά… μετανιώνει ο λαός για την έξοδο από την ΕΕ;

Όσοι εκτιμούσαν το 2016, οπότε και πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το Brexit, ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για το Ηνωμένο Βασίλειο μάλλον δικαιώθηκαν.

Το πείσμα του Ντέιβιντ Κάμερον να επανεκλεγεί, υποσχόμενος το δημοψήφισμα για το διαζύγιο από την ΕΕ, που τελικά έγινε στο απόγειο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να γύρει την πλάστιγγα οριακά υπέρ του Brexit, οδήγησε το μεγάλο νησί της Ευρώπης σε μια πολύπλευρη κρίση διαρκείας.

Η πανδημία του κορoναϊού απλά ξεμπρόστιασε πιο γρήγορα την ανικανότητα του Μπόρις Τζόνσον, που ακολούθησε την άνευρη, άοσμη και αναποφάσιστη Τερέζα Μέι, πριν η γκαφαδόρος Λιζ Τρας δώσει τη σκυτάλη στον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με κυβερνητική κρίση λόγω οικονομικών ατασθαλιών μέλους του υπουργικού του συμβουλίου.

Μεγαλύτεροι vs μικρότεροι

Σήμερα, που συμπληρώνονται τρία χρόνια, από τότε που η Βρετανία γύρισε και επίσημα την πλάτη στην ΕΕ, οι Βρετανοί φαίνεται ότι έχουν καταλάβει το λάθος τους. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει δημοσκόπηση, που πιστοποιεί την αύξηση του αριθμού των μετανοούντων στη χώρα, την οποία και δημοσιεύει ο Guardian.

Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο σε αυτήν είναι το ποιοι έχουν αλλάξει γνώμη και το ποιοι επιμένουν στην αρχική τους ψήφο. Όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση του YouGov το αποτέλεσμα 52:48 υπέρ του Brexit έκριναν σε ποσοστό 65% οι μεγαλύτερης ηλικίας Βρετανοί άνω των 65 ετών, καθώς οι νεότεροι της ηλικιακής ομάδας (18-24) είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Για να εντοπίσουν την μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης και ποιους αφορά, τρεις ερευνητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστίτουτου, ο Τζόρις Φρέσε, ο Γιούχο Χάρκονεν και ο Σιμόν Χιξ εξέτασαν τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα «πιστεύεται ότι η Βρετανία ήταν σωστή ή λάθος στην απόφαση της να εγκαταλείψει την ΕΕ» σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το 2016,2018,2020 και 2022.

Λάθος απόφαση

Σύμφωνα με τους ίδιους το βασικό συμπέρασμα είναι μέσα στο πέρασμα των χρόνων έχει αυξηθεί ο μέσος όρος των Βρετανών που πιστεύουν ότι η απόφαση να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ ήταν λάθος. Περισσότερη διερεύνηση των αποτελεσμάτων τους δείχνει ότι οι πιο ηλικιωμένοι Βρετανοί πιστεύουν ακόμη στην ορθότητα του Brexit, ενώ σε ποσοστό 70% οι νεώτεροι του τότε, συν τους νεώτερους του σήμερα, που απέκτησαν έκτοτε εκλογικό δικαίωμα, δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στο διαζύγιο, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της χώρας.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι στη γενικότερη αλλαγή γνώμης συνεισφέρει σημαντικά και η προαναφερθείσα δημογραφική αλλαγή, εξηγώντας ότι ένα 35% της μεταστροφής σχετίζεται με την «αντικατάσταση των ψηφοφόρων», δηλαδή τους παλαιότερους ψηφοφόρους που πέθαναν και τους νεότερους που απέκτησαν στο μεσοδιάστημα δικαίωμα ψήφου».

Είτε έτσι είτε αλλιώς από το 2016 μέχρι το 2022 τα πράγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αλλάξει σημαντικά επηρεάζοντας τα αισθήματα των πολιτών του απέναντι στην παλιά «ομπρέλα» της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...