Κόσμος

Ιρλανδία: 51 χρόνια από την ματωμένη Κυριακή του 1972

«Sunday Bloody Sunday». Πρόκειται για το γνωστό τραγούδι του Τζον Λένον. Σε αυτό ο σπουδαίος καλλιτέχνης (και δεν ήταν ο μόνος) περιγράφει την «Ματωμένη Κυριακή», στην Βόρεια Ιρλανδία.

Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου το 1972, δολοφονούνται 13 άτομα από στρατιώτες στην περιοχή Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας.

γγλοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων άνοιξαν πυρ κατά μιας ειρηνικής πορείας 10.000 καθολικών, που ζητούσαν την αποχώρηση των Βρετανών από τη Βόρειο Ιρλανδία και ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. 26 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και 6 παιδιά. Πολλοί διαδηλωτές πυροβολήθηκαν πισώπλατα, καθώς έτρεχαν να αποφύγουν τα τεθωρακισμένα οχήματα των Βρετανών.

Ήθελαν να τους ξεριζώσουν

Οι Βρετανοί έβλεπαν τους βορειοιρλανδούς σαν μια κακιά ρίζα που έπρεπε να ξεριζωθεί.

Η διαδήλωση, θα γινόταν για τη διεκδίκηση πολιτικών δικαιωμάτων. Βασικά αιτήματα ήταν η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων, η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Β. Ιρλανδία και η κατάργηση της «πολιτικής του εγκλεισμού» η οποία στην πραγματικότητα επέτρεπε στη Βρετανία να φυλακίζει υπόπτους για συμμετοχή στον IRA ακόμα και χωρίς να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν μια επιχείρηση – «σκούπα» του βρετανικού στρατού, που έγινε τον Αύγουστο του 1971, στη διάρκεια της οποίας, συνελήφθησαν 342 βορειοιρλανδοί οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή στον IRA χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο εναντίον τους. Μάλιστα η προτεσταντική κοινότητα (φιλοβρετανοί) έφτιαξε στρατόπεδα συγκέντρωσης προκειμένου να κρατούνται εκεί οι καθολικοί.

Οι αντιδράσεις γίνονταν όλο και πιο έντονες.

Διαδήλωση 10.000 ατόμων

Στις αρχές Ιανουαρίου του 1972, να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις για έξι μήνες. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Οι βορειοιρλανδοί δεν υποχωρούν και προγραμματίζουν νέα διαδήλωση για την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου. Η βρετανική κυβέρνηση «απαντά» με το να επιστρατεύσει κατά των διαδηλωτών, Βρετανούς κομάντος. Προκειμένου να τρομοκρατήσει όσους αντιδρούν, στέλνει στην περιοχή το 1ο Τάγμα του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, μια στρατιωτική μονάδα εξαιρετικά σκληρή και φημισμένη σε πολεμικά μέτωπα!

Εκείνη την Κυριακή, περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην καθολική συνοικία Μπόγκσαϊντ με κατεύθυνση το ιστορικό κέντρο της πόλης Ντέρι. Η ατμόσφαιρα μύριζε από την αρχή μπαρούτι αλλά κανείς δεν έκανε πίσω.

Τότε ξαφνικά δυνάμεις της αστυνομίας άρχισαν να καταβρέχουν τον κόσμο με μάνικες νερού, οι οργανωτές αποφάσισαν να διαλυθεί ο κόσμος σιγά σιγά.

Πριν προλάβει να συμβεί αυτό, αλεξιπτωτιστές αρχίζουν να καταδιώκουν τους διαδηλωτές, να συλλαμβάνουν αδιακρίτως και να κακοποιούν βάναυσα όποιον έβρισκαν μπροστά τους.Ταυτόχρονα, τεθωρακισμένα οχήματα των ειδικών δυνάμεων εισβάλλουν από τρία διαφορετικά σημεία και αποβιβάζουν στρατιώτες που παίρνουν θέσεις απέναντι στους εναπομείναντες διαδηλωτές.

Νεκροί 13 άνθρωποι – Ανάμεσά τους 6 ανήλικοι

Σε κάποια στιγμή Άγγλοι στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων, υπό την επίβλεψη του συνταγματάρχη Ντέρεκ Ουίλφορντ και του υποδιοικητή Μάικ Τζάκσον, ανοίγουν πυρ ενάντια στους διαδηλωτές. Πρώτο πέφτει νεκρό ένα 17χρονο αγόρι.

Εκείνη την Κυριακή έπεσαν νεκροί 13 άνθρωποι, 6 εκ των οποίων ήταν ανήλικοι, ενώ άλλος ένας πέθανε ύστερα από 4 μήνες υποκύπτοντας στα τραύματά του. Δημοσιογράφοι και μάρτυρες, που ήταν εκείνη τη στιγμή μπροστά δηλώνουν ότι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι και επίσης πυροβολήθηκαν πισώπλατα.

Στις 15 Ιουνίου 2010, μετά από 38 χρόνια, δόθηκε στη δημοσιότητα το επίσημο πόρισμα για τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής». Η έκθεση ανέφερε πως κανένα από τα θύματα δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για τα γεγονότα που χαρακτηρίστηκαν «αδικαιολόγητα». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε και επίσημα συγνώμη για το γεγονός.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...