Κόσμος

Βραζιλία: «Ισχυρές αποδείξεις» για τον «εγκέφαλο» της δολοφονίας του Βρετανού δημοσιογράφου και του οδηγού του

Η αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκέντρωσε «ισχυρές αποδείξεις» για τον «εγκέφαλο» της δολοφονίας ενός Βρετανού δημοσιογράφου και ενός Βραζιλιάνου, ειδικού στους αυτόχθονες, το περασμένο καλοκαίρι στην Αμαζονία.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία, η έρευνα της οποίας έχει «ουσιαστικά ολοκληρωθεί», θεωρεί ότι «κατά 90%» ο Ρούμπεν ντα Σίλβα Βιλάρ ή «Κολόμπια» διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς, 57 ετών και του Βραζιλιάνου Μπρούνο Περέιρα, 41 ετών, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της στην Πολιτεία Αμαζόνας, Εντουάρντο Φόντε.

Ο Ρούμπεν ντα Σίλβα Βιλάρ κρατείται από τον Δεκέμβριο και φέρεται ότι ήταν επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης παράνομης αλιείας στην κοιλάδα του Γιαβαρί, όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Σε αυτήν την απομονωμένη περιοχή της ζούγκλας, στα σύνορα μεταξύ της Βραζιλίας, του Περού και της Κολομβίας, αυξάνονται το τελευταίο διάστημα η παράνομη αλιεία, η εκμετάλλευση του δάσους, η εξορυκτική δραστηριότητα και η διακίνηση ναρκωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Μπρούνο Περέιρα αγωνιζόταν κατά της παράνομης αλιείας στα εδάφη των ιθαγενών. Σε αυτήν την κοιλάδα ζουν φυλές που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. «Ο έλεγχος της παράνομης αλιείας εκ μέρους του Μπρούνο επέφερε σημαντικό πλήγμα στην εγκληματική οργάνωση», εξήγησε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Οι αρχηγοί των αυτοχθόνων που συνεργάζονταν με τον Μπρούνο Περέιρα κατηγορούσαν από την πρώτη στιγμή τον «Κολόμπια» υποστηρίζοντας ότι διέταξε τη δολοφονία επειδή είχαν οργανώσει περιπολίες και είχαν κατασχέσει φορτία παράνομων αλιευμάτων.

Εκτός από τον «Κολόμπια» άλλοι τρεις άνδρες –οι δύο από αυτούς είναι αδέλφια– κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στις δολοφονίες ή βοήθησαν τους δράστες να κρύψουν τα πτώματα.

Ο Ντομ Φίλιπς, ανεξάρτητος δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με τις εφημερίδες Guardian και New York Times, ταξίδευε με τον φίλο του, τον Μπρούνο Περέιρα, κάνοντας έρευνα για ένα βιβλίο που σκόπευε να γράψει με τίτλο «Πώς θα σώσουμε τον Αμαζόνιο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ