Κόσμος

Ο αινιγματικός ρόλος της Βόρειας Κορέας στην αγορά όπλων της Μέσης Ανατολής

Η Βόρεια Κορέα έχει πουλήσει όπλα σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, και οι αναλυτές λένε ότι η Πιονγκγιάνγκ παραμένει σημαντικός προμηθευτής όπλων σε περιφερειακές χώρες - ιδιαίτερα το Ιράν, μη κρατικούς παράγοντες και, κατά καιρούς, ακόμη και συμμάχους των ΗΠΑ.

«Το Ιράν εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Βόρεια Κορέα για συμβατικά όπλα - όπως και κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου», δήλωσε στο Middle East Eye ο Bruce Bechtol, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Angelo State University που έχει γράψει εκτενώς για το εμπόριο όπλων της Βόρειας Κορέας.

"Πολλά από αυτά τα όπλα πηγαίνουν σε πληρεξούσιους όπως οι Χούτι, η Χεζμπολάχ και οι ιρανικές πολιτοφυλακές. Αλλά και οι Ιρανοί μαχητές τα χρησιμοποιούν."

Το κύριο κίνητρο για τη συνεργασία της Πιονγκγιάνγκ με την Τεχεράνη παραμένει οικονομικό και όχι ιδεολογικό. 

Στη δεκαετία του 1980, η Βόρεια Κορέα εξήγαγε σε μεγάλο βαθμό φθηνά και μη εξελιγμένα όπλα σε αναπτυσσόμενες χώρες. Έως και το 90 τοις εκατό αυτών των όπλων πήγαν στο Ιράν και τη Λιβύη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, η Πιονγκγιάνγκ γινόταν όλο και πιο απελπισμένη και απομονωμένη. Με την οικονομία της στο χείλος του γκρεμού, ήταν πιο πρόθυμη να πουλήσει προηγμένα όπλα στη Μέση Ανατολή για να κερδίσει μετρητά. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ προσφέρθηκε να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό στην προβληματική οικονομία της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις από την Πιονγκγιάνγκ ότι δεν θα πουλούσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στους εχθρούς του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της σθεναρής αντίθεσης από μια σκεπτικιστική Ουάσιγκτον.

«Οι εξαγωγές της Πιονγκγιάνγκ μετά το 1991 στη Μέση Ανατολή ήταν πολύ πιο σημαντικές από αυτές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Bechtol.

"Η Βόρεια Κορέα είχε σημαντικές πωλήσεις όπλων στο Ιράν τη δεκαετία του 1980, συμπεριλαμβανομένων συμβατικών όπλων και πυραύλων Scud B/C. Αλλά από το 1991, η Βόρεια Κορέα συνέχισε τις πωλήσεις της στο Ιράν και κατασκεύασε εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων και εκεί."

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης πουλήσει στο Iran τους πυραύλους No Dong, τον πύραυλο Musudan, στοιχεία του πυραύλου Taepo Dong και έχει συνεργαστεί σε έργα όπως ένας ενισχυτής πυραύλων 80 τόνων - πιθανόν για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), σημειώνει ο Bechtol.

Η Συρία έχει αγοράσει Scud C και Scud D από τη Βόρεια Κορέα "καθώς και χημικά όπλα", σύμφωνα με τον Bechtol.

«Έχουν επίσης πουλήσει μια πληθώρα συμβατικών όπλων και στα δύο έθνη καθώς και σε πληρεξούσιους».

Παρόλο που η Πιονγκγιάνγκ και η Τεχεράνη έχουν απολαύσει χρόνια στρατιωτικής συνεργασίας, ο Bechtol λέει ότι οι φήμες για ανταλλαγή τεχνολογίας μεταξύ των δύο είναι «εντελώς αναληθή».

«Η Βόρεια Κορέα είναι ο πωλητής και το Ιράν είναι ο αγοραστής», είπε. «Τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας - ειδικά αυτά από τα οποία αγοράζει το Ιράν - είναι πολύ πιο μπροστά από εκείνα του Ιράν».

Μη κρατικοί πελάτες

Δεν είναι μυστικό ότι τα όπλα της Βόρειας Κορέας καταλήγουν συχνά στα χέρια μη κρατικών παραγόντων στη Μέση Ανατολή, και η Υεμένη παρέχει ένα ενδεικτικό παράδειγμα. 

Το 2002, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέλαβε ένα βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε 15 βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Scud καθ' οδόν προς την Υεμένη, αλλά το απελευθέρωσε αμέσως αφού η παράδοση δεν ήταν παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η αποστολή ήταν η τελευταία σε μια σειρά παραδόσεων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990, όταν η Sanaa παρήγγειλε πυραύλους από την Πιονγκγιάνγκ. 

Το 2015, λίγο μετά την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, οι Χούτι άρχισαν να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους που είχαν καταλάβει από το πρώην στρατιωτικό οπλοστάσιο της Υεμένης στο βασίλειο. Οι πύραυλοι ήταν πιθανότατα οι ίδιοι που είχε παραδώσει η Πιονγκγιάνγκ νωρίτερα – το παράγωγο Scud που πούλησε η Βόρεια Κορέα στον στρατό της Υεμένης είναι το Hwasong-6 . 

Ενώ αυτά τα βορειοκορεατικά όπλα προορίζονταν για τον πρώην στρατό της Υεμένης, η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης επιδιώξει να εξοπλίσει τους Χούτι άμεσα παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων στην Υεμένη. Το 2019, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι η Βόρεια Κορέα παρείχε «μικρά όπλα και ελαφρύ όπλο και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη» χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσο έναν Σύρο διακινητή όπλων. 

Η Πιονγκγιάνγκ επιδίωξε επίσης «να προμηθεύσει μια ευρεία γκάμα συμβατικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων» στην ομάδα.

Πωλήσεις σε συμμάχους των ΗΠΑ

Άλλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής ονομαστικά ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα των ΗΠΑ έχουν αγοράσει επίσης βορειοκορεατικά όπλα, μερικές σχετικά πρόσφατα.

Το 2017, αποκαλύφθηκε ότι Αιγύπτιοι επιχειρηματίες είχαν παραγγείλει 30.000 ρουκετοβομβίδες από την Πιονγκγιάνγκ (η Βόρεια Κορέα είναι ένας από τους μεγαλύτερους  μυστικούς εξαγωγείς  φορητών όπλων στον κόσμο) ως μέρος μιας  συμφωνίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων  για λογαριασμό του αιγυπτιακού στρατού.

Η αποστολή ώθησε την κυβέρνηση Τραμπ να παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην  Αίγυπτο . Περίπου αυτή την περίοδο, το Κάιρο  ισχυρίστηκε  ότι «διέκοψε όλους τους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα», που ανέβηκε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. 

«Η Αίγυπτος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό οι Αιγύπτιοι να μην εισάγουν βορειοκορεατικά όπλα, τηρώντας την υπόσχεσή τους το 2017, καθώς η Αίγυπτος θα έχανε πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να κερδίσουν αγοράζοντας βορειοκορεατικά όπλα και παραβιάζοντας τις κυρώσεις», δήλωσε ο Scott Kardas, αναλυτής Ασίας-Ειρηνικού στη Rane, την εταιρεία πληροφοριών κινδύνου, στο Middle East Eye.

Δύο χρόνια νωρίτερα, τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  αγόρασαν  βορειοκορεατικά όπλα αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για χρήση στη στρατιωτική εκστρατεία υπό τη Σαουδική Αραβία στην  Υεμένη . Το Άμπου Ντάμπι πραγματοποίησε αυτές τις στρατιωτικές συμφωνίες χρησιμοποιώντας ιδιωτικές εταιρείες για να αποφύγει πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. 

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πολύ απίθανο να τιμωρηθούν για παραβίαση των κυρώσεων αγοράζοντας βορειοκορεατικά όπλα για τους ίδιους λόγους με την Αίγυπτο», είπε. 

Ο Kardas πιστεύει ότι το Ιράν μπορεί να θέλει να συνεργαστεί με τη Βόρεια Κορέα για να αναπτύξει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του, δίνοντας στον εαυτό του «περισσότερες επιλογές στη σκάλα κλιμάκωσης».

"Αυτό θα ήταν παρόμοιο με αυτό που κάνει η Βόρεια Κορέα με την ανάπτυξη των όπλων της ως μοχλός της πολιτικής ασφάλειας και της εμπλοκής της με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ", είπε, προσθέτοντας ότι το Ιράν δεν θα βασίζεται στη Βόρεια Κορέα για συστήματα ή υλικά, αλλά αξιοποιούν τους ειδικούς και τους συμβούλους τους για να αναπτύξουν τα δικά τους προγράμματα.

Ενώ οι πωλήσεις όπλων της Βόρειας Κορέας στην περιοχή συνεχίζονται, ο Kardas αμφιβάλλει ότι είναι τόσο σημαντικές όσο ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες. 

"Είναι πιθανό ότι οι πωλήσεις όπλων της Βόρειας Κορέας στη Μέση Ανατολή μειώνονται, αλλά είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν οι πωλήσεις όπλων της Βόρειας Κορέας λόγω του πόσο αδιαφανείς πρέπει να είναι αυτές οι συμφωνίες όπλων", είπε ο Kardas.

«Οι χώρες που εμπίπτουν στην ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά απίθανο να παραβιάσουν τις κυρώσεις, καθώς θα έχαναν πολύ περισσότερα από όσα θα κέρδιζαν αν παραβίαζαν τις αμερικανικές κυρώσεις», είπε.

Διαγωνισμός Νότιας Κορέας

Καθώς οι πωλήσεις όπλων της Βόρειας Κορέας στη Μέση Ανατολή μειώνονται, η Νότια Κορέα αυξάνεται συνεχώς. Η Σεούλ έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές πωλήσεις όπλων στην περιοχή. 

Για παράδειγμα, το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο T-155 Firtina της Τουρκίας είναι μια παραλλαγή του νοτιοκορεατικού συστήματος K9 Thunder, κατασκευασμένη με άδεια χρήσης. Το T-155 έχει δει συχνές μάχες σε διασυνοριακές τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ την τελευταία δεκαετία. 

Το κύριο άρμα μάχης Altay που αναπτύσσει η Τουρκία, το πρώτο τουρκικής κατασκευής τανκ, βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στο άρμα μάχης K2 Black Panther της Νότιας Κορέας. 

Τον Ιανουάριο του 2022, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν ο πρώτος αγοραστής του συστήματος αεράμυνας Cheongung II KM-SAM της Νότιας Κορέας μετά την υπογραφή σύμβασης 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Τα τελευταία χρόνια, το γειτονικό Ιράκ απέκτησε επίσης δύο δωδεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-50 Golden Eagle, νοτιοκορεατικής κατασκευής. 

Και οι πωλήσεις όπλων από τη Σεούλ στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο ισχυρός διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε τη Νότια Κορέα και εξέφρασε την προθυμία του να επεκτείνει τη διμερή στρατιωτική συνεργασία. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας πρότεινε επίσης ότι το Ριάντ και η Σεούλ θα μπορούσαν από κοινού να παράγουν όπλα σε σαουδαραβικό έδαφος. 

Η Νότια Κορέα παρέχει στους αγοραστές του εξοπλισμού της σημαντικές μεταφορές τεχνολογίας, επιτρέποντας σε αυτές τις χώρες να κατασκευάσουν τελικά αυτά τα συστήματα ή παραλλαγές τους ανεξάρτητα – όπως έκανε η Τουρκία με το T-155 και κάνει με το Altay. Το Ριάντ έχει δείξει προθυμία να επεκτείνει τη μέτρια βιομηχανία όπλων του, καθιστώντας το λιγότερο εξαρτημένο από ξένες εισαγωγές. Επομένως, η αυξημένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο δεν θα ήταν έκπληξη. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ