Κόσμος

Kαταστολή διαδηλώσεων στο Περού: Άρμα μάχης εισβάλλει σε Πανεπιστήμιο

Στην πρωτεύουσα Λίμα, πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο ιστορικό πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος και συνέλαβαν περισσότερα από 200 άτομα, στην πλειονότητα φοιτητές, που είχαν κάνει κατάληψη. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν τη στιγμή που τεθωρακισμένο όχημα των δυνάμεων ασφαλείας έριξε την πύλη κι εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο Σαν Μάρκος, σύμφωνα με την ερτ.

Ελικόπτερα εμφανίστηκαν από το πουθενά ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου Σαν Μάρκος, ομάδα διαδηλωτών είχε παράνομα εισβάλλει στο χώρο της πανεπιστημιούπολης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επεσήμανε την απουσία εισαγγελέα κατά την αστυνομική έφοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξαιτίας των εκτεταμένων ταραχών, οι Περουβιανές Αρχές, έκλεισαν μέχρι νεοτέρας το Μάτσου Πίτσου το τουριστικό στολίδι των ‘Ινκας και μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, για δεύτερη φορά μετά την έναρξη των διαδηλώσεων.

Οι ταραχές ξέσπασαν στο Περού μετά την παύση, τη σύλληψη στις 7 Δεκεμβρίου και την προφυλάκιση   του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε να επιβάλει «πραξικόπημα», διατάσσοντας να διαλυθεί το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από το αξίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις φτωχές επαρχίες, πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Καστίγιο, χαρακτηρίζοντας την εκλογική του νίκη «εκδίκηση για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό των ελίτ απέναντι ιδίως στους αυτόχθονες».

Η πρόεδρος Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρος του κ. Καστίγιο που τον διαδέχθηκε δυνάμει του Συντάγματος, έχει καταγωγή από τις Άνδεις.  Οι διαδηλωτές τη χαρακτηρίζουν «προδότρια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ