Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Πολωνία «κράζει» την Γερμανία για τα Leopard 2: «Απαράδεκτη η άρνηση αποστολής στην Ουκρανία»

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άρνηση της Γερμανίας να προσφέρει βαρέα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

«Η στάση της Γερμανίας είναι απαράδεκτη. Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Αθώοι πεθαίνουν καθημερινά. Οι ρωσικές βόμβες καταστρέφουν τις ουκρανικές πόλεις. Πολιτικοί στόχοι δέχονται επίθεση, γυναίκες και παιδιά δολοφονούνται», κατήγγειλε ο Μοραβιέτσκι μιλώντας στο πρακτορείο PAP.

Οι δηλώσεις του έγιναν δύο ημέρες μετά τη διάσκεψη στο Ράιμσταϊν της Γερμανίας των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία. Από εκεί ανακοινώθηκε η παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία για την παροχή βαρέων αρμάτων μάχης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αναμένει «μια ξεκάθαρη δήλωση» από το Βερολίνο με την οποία θα επιτρέψει την εξαγωγή των Leopard από τις χώρες που τα διαθέτουν. Η έγκριση της Γερμανίας, όπου κατασκευάζονται αυτά τα άρματα μάχης, είναι απαραίτητη για την επανεξαγωγή τους.

Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει 14 τέτοια άρματα μάχης στο Κίεβο και έχει επισημάνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με περίπου 15 χώρες για το θέμα.

Σε περίπτωση που το Βερολίνο δεν δώσει την έγκρισή του, «θα συστήσουμε έναν μικρό συνασπισμό χωρών, έτοιμων να δωρίσουν κάποιον από τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, σύγχρονα άρματα μάχης, στην Ουκρανία που αντιμετωπίζει δυσκολίες», υπογράμμισε ο Μοραβιέτσκι.

Χθες Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής –της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας — κάλεσαν το Βερολίνο «να παράσχει ήδη από τώρα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία», κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη ευθύνη» της Γερμανίας, ως «η πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το' δε το όνειρο ο Τζ. Γιαϊτζί: Έξοδο Τουρκίας από ΝΑΤΟ- Την θέση της θα πάρει Κύπρος & Ισραήλ- Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εξελίξεις, που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην...