Κόσμος

«Τετ α τετ» Μακρόν-Σόλτς στο Παρίσι με κοινή συνεδρίαση

Να δείξουν ότι τα όποια σύννεφα στις σχέσεις τους έχουν διαλυθεί, αλλά και ότι εξακολουθούν να κρατούν στιβαρά το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιχειρήσουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που θα προεδρεύσουν κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων τους στο Παρίσι.

Τον περασμένο Οκτώβριο η ετήσια αυτή συνάντηση μεταξύ των υπουργικών συμβουλίων της Γαλλίας και της Γερμανίας αναβλήθηκε λόγω των διαφωνιών Μακρόν και Σολτς σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, εγείροντας ανησυχίες για προβλήματα στον γαλλογερμανικό άξονα.

 

Έκτοτε και οι δύο πλευρές έχουν υπογραμμίσει τις κοινές τους απόψεις και τη στενή τους συνεργασία.

Στην κοινή συνεδρίαση αναμένεται να κυριαρχήσουν ζητήματα οικονομίας, ενέργειας, άμυνας και ευρωπαϊκής πολιτικής, χωρίς να αποκλείεται Μακρόν και Σολτς να συζητήσουν το θέμα της αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης – όπως των Leopard 2 – στο Κίεβο, κάτι που προσκρούει στους ενδοιασμούς της Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνάντηση πραγματοποιείται κατά την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, η οποία επισφράγισε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών 18 χρόνια έπειτα από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Έπειτα από μια τελετή στη Σορβόννη στις 11:00 (τοπική ώρα 12:00 ώρα Ελλάδας) Μακρόν και Σολτς θα συνεδριάσουν μαζί με τους υπουργούς τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το σημερινό, 23ο κοινό υπουργικό συμβούλιο είναι το πρώτο που πραγματοποιείται από το 2019, μετά την άρση των περιορισμών για την ανάσχεση της covid-19.

Την ώρα που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, Μακρόν και Σολτς έχουν εκφράσει την επιθυμία τους «η Ευρώπη να γίνει ακόμη πιο κυρίαρχη», επενδύοντας περισσότερο στην άμυνα και υιοθετώντας «μια στρατηγική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας».

Εξάλλου οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις ώστε να περιοριστεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί πρόοδοι για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους, του Μελλοντικού Εναέριου Συστήματος Μάχης (SCAF), παραμένουν οι διαφωνίες για την αντιαεροπορική άμυνα.

Το Βερολίνο προωθεί μια αμυντική ασπίδα η οποία θα περιλαμβάνει ισραηλινό σύστημα, με την οποία συμφωνούν 14 ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο το Παρίσι εργάζεται πάνω στο δικό του σύστημα μαζί με την Ιταλία, στο όνομα της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...