Κόσμος

Αυστραλία: Στο οπλοστάσιό της 40 ελικόπτερα Black Hawk από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβεβαίωσε σήμερα πως θα αγοράσει 40 στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από τις ΗΠΑ έναντι εκτιμώμενου τιμήματος 2,8 δισεκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων (1,96 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, 1,82 δισ. ευρώ).

Αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δώσει πράσινο φως στη δυνητική πώληση τον Αύγουστο του 2022.

Τα ελικόπτερα UH-60M Black Hawk θ’ αντικαταστήσουν τον προϋπάρχοντα στόλο των MRH-90 Taipan, καθώς υπάρχουν προβλήματα στη συντήρησή τους εδώ και χρόνια. Οι παραδόσεις των νέων ελικοπτέρων θ’ αρχίσουν φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Απλώς, δεν εξασφαλίζουμε τις ώρες πτήσης που χρειαζόμαστε από τα Taipan», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Είμαστε σίγουροι πως θα τις εξασφαλίσουμε από τα Black Hawk. Πρόκειται για πλατφόρμα με την οποία είμαστε εξοικειωμένοι».

Η Αυστραλία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενη τις ανησυχίες για την ενίσχυση της Κίνας και τις δραστηριότητές της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η διένεξη με τη Γαλλία

Η απόφαση της Αυστραλίας ν’ ακυρώσει συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά υποβρυχίων από τη Γαλλία και ν’ αποκτήσει αντ’ αυτών πυρηνοκίνητα υποβρύχια κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία προκάλεσε διπλωματική διένεξη ανάμεσα στην Καμπέρα και το Παρίσι.

Ο κ. Μαρλς διαβεβαίωσε πως έχει συνομιλήσει επανειλημμένα με τον γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκορνού και δήλωσε βέβαιος πως η αγορά των ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ δεν θα προκαλέσει νέα προβλήματα στη διμερή σχέση.

Τα Taipan κατασκευάζει η Airbus, ευρωπαϊκή βιομηχανία που εν μέρει ανήκει στο γαλλικό δημόσιο.

Η αμυντική βιομηχανία της Αυστραλίας θα διαδραματίσει ρόλο όσον αφορά τον εφοδιασμό, την αποθήκευση, τη συντήρηση και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της χώρας σε δελτίο Τύπου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ