Κόσμος

Γαλλία: Έρχεται νόμος το 2023 για την επιστροφή των ξένων πολιτιστικών αγαθών

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα (16.01.2023) πως τρεις νόμοι που αφορούν την επιστροφή ξένων πολιτιστικών αγαθών, ανθρώπινων λειψάνων και έργων που είχαν λεηλατηθεί από τους ναζί θα κατατεθούν το 2023 στο κοινοβούλιο της χώρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια αναφορά για την προετοιμασία των σχετικών νόμων που θα ψηφιστούν στη Γαλλία, που θα ορίζουν «την αρχή και τα κριτήρια για την επιστροφή» ξένων έργων, πρόκειται να κατατεθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όπως γνωστοποίησε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αναφορά αυτή θα συνταχθεί από τον πρώην διευθυντή του μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέ, ο οποίος διορίστηκε το 2021 πρεσβευτής για την κληρονομιά.

«Καθώς οι συλλογές μας είναι αναπαλλοτρίωτες, θα είναι μακροχρόνιο και περίπλοκο το να πρέπει να κάνουμε έναν ειδικό νόμο για κάθε επιστροφή», δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως η επιστροφή ξένων αγαθών αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Προσθέτει πως η πίεση για τέτοιες επιστροφές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ώστε δυτικά μουσεία να επιστρέψουν έργα στη χώρα καταγωγής τους και αναφέρεται στο πλαίσιο αυτό και στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών της ζωφόρου του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ