Κόσμος

Βρετανία-ΕΕ: «Το Brexit δεν λειτουργεί» λέει ο δήμαρχος του Λονδίνου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου και στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Σαντίκ Καν θα καλέσει σήμερα την Ντάουνινγκ Στριτ να παραδεχθεί τις «τεράστιες ζημιές» που έχουν προκληθεί από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναγνωρίσει πως «το Brexit δεν λειτουργεί».

«Έπειτα από δύο χρόνια άρνησης και αποφυγής, οφείλουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή αλήθεια: το Brexit δεν λειτουργεί», πρόκειται να δηλώσει ο Καν, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην έξοδο από την ΕΕ, σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Brexit «εξασθένησε την οικονομία μας, διέσπασε την ενότητά μας και αμαύρωσε τη φήμη μας», πρόκειται να υποστηρίξει στην ομιλία που προβλέπεται να εκφωνήσει στο Mansion House, την επίσημη κατοικία του λόρδου-δημάρχου του Σίτι του Λονδίνου, της οικονομικής καρδιάς της πρωτεύουσας της χώρας. «Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός για τις τεράστιες ζημιές που προκαλούνται από το Brexit», καταγγέλλει ο Καν, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που διαθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως «δεν πρόκειται για κάτι ανεπανόρθωτο», εκτιμά. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τους ευρωπαίους γείτονές μας - μια αλλαγή σε σχέση μ' αυτό το ακραίο και σκληρό Brexit», κάτι που προϋποθέτει κυρίως «μια ρεαλιστική συζήτηση για τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά», εξηγεί.

Η κριτική αυτή, η οποία έχει στόχο την κυβέρνηση, διαφέρει επίσης από την επίσημη θέση της αντιπολίτευσης των Εργατικών, ο επικεφαλής των οποίων Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είναι επίσης αντίπαλος του Brexit, έχει υποσχεθεί πως θα αποδεχθεί τη βούληση που εκφράσθηκε από τους ψηφοφόρους «να ανακτηθεί ο έλεγχος».

Ο Στάρμερ υποστηρίζει πως οι Εργατικοί μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ και «να κάνουν το Brexit να λειτουργήσει». Σύμφωνα με το δήμαρχο του Λονδίνου, «κανένας δεν θέλει να δει μια επιστροφή στο διχασμό και στο αδιέξοδο που κυριάρχησαν στο πολιτικό σώμα μας επί πέντε ολόκληρα χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως «η πραγματικότητα είναι πως το Σίτι», το ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου, «πλήττεται σκληρά από την απώλεια συμβολαίων και ταλέντων», προς όφελος άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Παρίσι ή το Άμστερνταμ, υπογραμμίζει.

Η υποστήριξη προς το Brexit δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή στο Ηνωμένο Βασίλειο: λιγότεροι από το ένα τρίτο των Βρετανών εκτιμούν πως ήταν η σωστή απόφαση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο από το ινστιτούτο YouGov.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...