σκι
Κόσμος

Άλπεις: Ούτε μια μπάλα χιονιού! Με τεχνητό χιόνι παραμένουν οι σκιερς

Χειμώνας ... σαν άνοιξη εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Θα περίμενε κανείς χαμηλές θερμοκρασίες και χιονισμένους δρόμους και κορυφές. Αντίθετα, αντί ο καιρός να κρυώνει... ζεσταίνει. Πολλά μέρη της Ευρώπης βιώνουν ένα άνευ προηγουμένου χειμερινό καύσωνα. Ακούγεται σαν αντίθεση, αλλά είναι η πραγματικότητα του 2023.

Μαζί με το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς ήρθαν και οι ανεβασμένες θερμοκρασίες. Τουλάχιστον επτά χώρες γνώρισαν τον θερμότερο Ιανουάριο καθώς καταρρίφθηκαν χιλιάδες ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Πόσο ζέστη κάνει στην Ευρώπη;

Οι θερμοκρασίες ήταν τουλάχιστον 10 με 20 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές από τη Γαλλία προς τη δυτική Ευρώπη. Την πρώτη μέρα του έτους, επτά χώρες κατέγραψαν τον θερμότερο Ιανουάριο τους:

  • Τσεχία με 19,6 βαθμούς Κελσίου
  • Πολωνία με 19 βαθμούς Κελσίου και
  • Ολλανδία με 16,9 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει η έκθεση

Κάποιες άλλες χώρες που είχαν «ανοιξιάτικο» καιρό ήταν η Λευκορωσία (16,4 Κελσίου), η Λιθουανία (14,6 Κελσίου), η Δανία (12,6 Κελσίου) και η Λετονία (11,1 Κελσίου).

 

Οικονομική καταστροφή για τους ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών κέντρων

Μάλιστα, ο χειμώνας του 2022 έμελλε να είναι ο θερμότερος των τελευταίων ετών, ωθώντας, μεταξύ άλλων, πολλά χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις σε οικονομική καταστροφή.

Την Le Praz De Lys-Sommand, ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο στις Γαλλικές Άλπεις, επισκέπτεται η Κριστίν Χάρισον τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi. Κάθε φορά αντίκρυζε έξω από το παράθυρο του σαλέ μεγάλες εκτάσεις με βουνά, λόφους και σαλέ, όλα καλυμμένα με πυκνό χιόνι. Αυτή τη χρονιά, όμως, το τοπίο δεν θύμιζε σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. Οι πλαγιές ήταν «μπαλωμένες» με γρασίδι και λίγο χιόνι. Τα σκι δεν βγήκαν από την αποθήκη. Πολλοί σκιέρ έχουν επιστρέψει ήδη στα σπίτια τους.

«Κυριολεκτικά δεν υπάρχει καθόλου χιόνι αυτή τη χρονιά» ανέφερε η σκιέρ.

Ο Λορέν Ρεϊνό, διευθύνων σύμβουλος του εθνικού σώματος των εκπροσώπων χιονοδρομικών κέντρων, αναφέρει στο CNNi, ότι οι μισές πίστες σκι της Γαλλίας σε σύνολο 7.500, είναι προσωρινά κλειστές, εξαιτίας της έλλειψης χιονιού και των έντονων βροχοπτώσεων.

«Προς το παρόν τα θέρετρα που βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο, όπως για παράδειγμα το κέντρο Val Thorens, το οποίο βρίσκεται σε ύψος περίπου 2.300 μέτρων και με ανώτατο υψόμετρο 3.230 μέτρων, εξακολουθούν να λειτουργούν. Τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα τα οποία βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο, είναι εκείνα τα οποία έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα» αναφέρει ο Ρεϊνό.

 

Σκι μόνο σε τεχνητό χιόνι και για πολύ πλούσιους

Σε όλες τις Άλπεις, ο ασυνήθιστα ζεστός βροχερός καιρός έχει επηρεάσει πραγματικά την έναρξη της σεζόν του σκι.

Ωστόσο, κάποια θέρετρα που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των χιλίων μέτρων, παραμένουν ανοιχτά προς το παρόν, αλλά με τη βοήθεια τεχνητού χιονιού.

Όπως εξηγεί το BBC, για την παραγωγή τεχνητού χιονιού απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού, τη στιγμή που η Ελβετία καταναλώνει με το σταγονόμετρο το νερό τον φετινό χειμώνα, προκειμένου να μπορέσει να παράξει αρκετή υδροηλεκτρική ενέργεια για να αντικαταστήσει τις ελλείψεις φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας προειδοποιεί ότι τα θέρετρα που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, θα βασίζονται όλο και περισσότερο στο τεχνητό χιόνι για να λειτουργούν, αυξάνοντας την κατανάλωση νερού έως και 80%. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της βιομηχανίας των χειμερινών σπορ και των τοπικών κοινοτήτων, η ενέργεια των οποίων προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει, επίσης, μία τεράστια αύξηση του κόστος για τους σκιέρ, καθώς τα θέρετρα στρέφονται σε όλο και πιο ακριβούς και τεχνητούς τρόπους για να διατηρήσουν τις πίστες τους. Μέχρι το τέλος του αιώνα, υπάρχει φόβος ότι το σκι, αν εξακολουθεί να είναι άθλημα, θα περιοριστεί στους πολύ πλούσιους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ