Κόσμος

Οι διαδηλώσεις της Ιορδανίας μπορεί να είναι το δεύτερο κύμα μιας «αραβικής άνοιξης»

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα εν μέσω τιμών ρεκόρ των καυσίμων και του εθνικού χρέους θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια άλλη επανάσταση, καθώς μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Η Ιορδανία είναι μάρτυρας κλιμάκωσης λαϊκών διαδηλώσεων  των οποίων η βίαιη στροφή έχει εγκαινιάσει μια σημαντική, ευαίσθητη και επικίνδυνη περίοδο στην ιστορία της χώρας.

 

Αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ιορδανία δεν μπορεί να απομονωθεί από τις τρέχουσες συνθήκες και τις αυξανόμενες εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή, σηματοδοτώντας αυτό που μπορεί να είναι προοίμιο για ένα δεύτερο κύμα της Αραβικής Άνοιξης .

Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων στην Ιορδανία ξεκίνησε με την ανακοίνωση των οδηγών φορτηγών σε απεργία, στην οποία συμμετείχαν σύντομα και άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Οι οδηγοί λένε ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει διαβρώσει το εισόδημά τους, ειδικά επειδή οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι μισθωτοί αλλά νοικιάζουν τα οχήματα από τους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Η άνοδος των τιμών των καυσίμων έχει οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες στα κέρδη τους ως ανεξάρτητοι εργολάβοι.

Μια «επικίνδυνη» συγκυρία

Οι διαδηλώσεις αποτελούν μια από τις πιο επικίνδυνες συγκυρίες στην ιστορία της Ιορδανίας, καθώς οι νότιες πόλεις που γίνονται μάρτυρες αυτού του κύματος οργής είναι οι ίδιες που έγιναν μάρτυρες της «Εξέγερσης του Απριλίου» το 1989 . 

Αυτό ανάγκασε τον αείμνηστο βασιλιά Χουσεΐν μπιν Ταλάλ να «εκδημοκρατιστεί» και να διεξαγάγει ελεύθερες, δημοκρατικές εκλογές τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, οι οποίες έληξαν με το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων να πάρει τον έλεγχο του ενός τρίτου του κοινοβουλίου.

Τότε ο βασιλιάς Χουσεΐν απέλυσε την κυβέρνηση για να ηρεμήσει τον θυμωμένο δρόμο.

Οι τρέχουσες διαδηλώσεις αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση από τις προηγούμενες αναταραχές, καθώς η κρίση επεκτάθηκε από εργατική απεργία σε λαϊκές διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για γενική απεργία, στις οποίες πολλοί στις νότιες πόλεις απάντησαν γρήγορα και έκλεισαν τις πόρτες των καταστημάτων τους και διέκοψε το έργο τους.

Ως αποτέλεσμα, οι αλυσίδες εφοδιασμού στην Ιορδανία απειλούνται λόγω της αποκοπής των δρόμων μεταξύ του λιμανιού της Άκαμπα και των βόρειων και κεντρικών πόλεων - συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας - της πολυπληθέστερης περιοχής της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Άκαμπα βρίσκεται στο νότιο άκρο, και είναι το μοναδικό λιμάνι της χώρας, και η κύρια διέξοδος για τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ιορδανία.

Οι υψηλότερες τιμές στην ιστορία

Οι τιμές των καυσίμων στην Ιορδανία έχουν καταγραφεί ως οι υψηλότερες στην ιστορία της χώρας και η κυβέρνηση το δικαιολογεί ισχυριζόμενος ότι συνδέονται με τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς, οι οποίες αυξήθηκαν εν μέρει λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας .

Οι Ιορδανοί, ωστόσο, δεν πιστεύουν πλέον αυτές τις δικαιολογίες επειδή οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται χωρίς να πέφτουν, σε αντίθεση με την κίνηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2022, η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου (Brent) στις παγκόσμιες αγορές κυμαινόταν μεταξύ 100 και 110 δολαρίων και οι Ιορδανοί αγόραζαν ένα λίτρο βενζίνης στην τιμή των 0,74 δηναρίων (1,04 δολάρια), ενώ τον Δεκέμβριο, μετά η τιμή του βαρελιού πετρελαίου έπεσε μεταξύ 75 και 80 δολαρίων, οι Ιορδανοί αγόραζαν ένα λίτρο βενζίνης στην τιμή των 0,92 δηνάρια (1,30 δολάρια).

Αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι ενώ οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί έως και 30 τοις εκατό, η κυβέρνηση της Ιορδανίας αύξησε τις τιμές των καυσίμων για τους πολίτες της κατά περίπου 25 τοις εκατό.

Αυτό έδωσε μεγάλη εντύπωση στους ανθρώπους στην Ιορδανία ότι η κυβέρνηση αποκομίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη από το εμπόριο υδρογονανθράκων, αφού επιδότησε αυτό το εμπόρευμα μόλις πριν από λίγα χρόνια και το παρείχε στους ανθρώπους με χαμηλότερο από το πραγματικό κόστος του για να τους προστατεύσει από φτώχεια και κακές συνθήκες.

Φυσικά, η κρίση που βιώνει η Ιορδανία δεν περιορίζεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, αλλά το βασίλειο διέρχεται μια ασφυκτική οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα των ακραίων μέτρων που έλαβαν οι αρχές για την αντιμετώπιση του Covid-19πανδημία, η οποία περιελάμβανε την επιβολή συνολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και τη βίαιη αποτροπή των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εκτός από την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και το κλείσιμο αεροδρομίων, συνόρων, καθώς και πολλών επιχειρήσεων και εμπορικών εγκαταστάσεων.

Η κρίση βαθύνθηκε επίσης από το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, που ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του σιταριού και των σιτηρών.

Ως αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής κρίσης, το ποσοστό ανεργίαςέχει αυξηθεί απότομα στην Ιορδανία, όπου σήμερα βρίσκεται στο 22,6%. Συνεχίζεται κοντά στο 50% μεταξύ των νέων στην ακμή της επαγγελματικής τους ζωής, που σημαίνει ότι ένας στους δύο νέους δεν μπορεί να βρει δουλειά ή πηγή εισοδήματος και τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας αυξάνονται στις νότιες πόλεις, φτάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα. , γεγονός που εξηγεί τη συγκέντρωση διαμαρτυριών σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα με την άνοδο των τιμών και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, το δημόσιο χρέος της κυβέρνησης βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο συνεχίζει να αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, η χώρα χρειάζεται περισσότερο ξένο νόμισμα για να χρηματοδοτήσει τις βασικές της ανάγκες και, με τη σειρά της, έχει επιβάλει υψηλότερους κρατικούς φόρους για να παρέχει τα οικονομικά έσοδα που χρειάζεται το κράτος.

Το δημόσιο χρέος της Ιορδανίας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 47 δισ. δολάρια , που αποτελεί το 106% του ΑΕΠ της - το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας, και προγραμματίζεται ότι το 14% του προϋπολογισμού της για το 2023 θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους και την εκπλήρωση των οφειλόμενων υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια του έτους.

Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε κατά 34,1 τοις εκατό και ανήλθε σε 8,32 δισ. δολάρια.

Περιφερειακή κρίση

Υπάρχει μια κρίση στην Ιορδανία που οδήγησε στην έκρηξη του τρέχοντος κύματος οργής, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι ίδιες συνθήκες υπάρχουν σε περισσότερα από ένα μέρη στην περιοχή, ειδικά στην Αίγυπτο και την Τυνησία, που υποφέρουν από ίδιες οικονομικές κρίσεις, και επίσης υποφέρουν από υψηλή ανεργία, φτώχεια, χρέη και υψηλές τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερες από μία χώρες στην αραβική περιοχή είναι υποψήφια για νέες εντάσεις και διαμαρτυρίες.

Στην Αίγυπτο, το δημόσιο χρέος έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια και μέχρι τον Μάρτιο του 2022 είχε φτάσει τα 155,7 δισεκατομμύρια δολάρια - μια αύξηση 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις ένα χρόνο. Η αιγυπτιακή λίρα υπέστη περαιτέρω υποτίμηση, η οποία οδήγησε σε «φρενίτιδα τιμών»  και αύξηση των ποσοστών φτώχειας, καθώς η αγοραστική δύναμη των πολιτών διαβρώθηκε.

Η Τυνησία δεν φαίνεται καλύτερα με την επιδείνωση των οικονομικών της δεδομένων, είτε σχετίζεται με την ανεργία, το υψηλό κόστος, την αυξανόμενη φτώχεια ή το δημόσιο χρέος, η οποία έχει αυξήσει την κατάσταση γκρίνιας και κριτικής παρά την προσπάθεια του καθεστώτος να ενισχύσει τον έλεγχο και τον έλεγχο της ασφάλειας .

Η ουσία είναι ότι αυτό που συμβαίνει στην Ιορδανία μπορεί να μην είναι ένα περαστικό κύμα διαμαρτυρίας, αλλά μάλλον ένα προοίμιο ενός κύματος οργής που μπορεί να σαρώσει την περιοχή.

Μπορεί ακόμη να επεκταθεί σε ένα δεύτερο κύμα της «Αραβικής Άνοιξης» που ξεκίνησε στην Τυνησία στις αρχές του 2011, επιδεικνύοντας μια ευρέως διαδεδομένη λαϊκή επιθυμία στον αραβικό κόσμο για αλλαγή και οδηγώντας στην πτώση τεσσάρων αραβικών καθεστώτων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ