Κόσμος

Ocean Viking: Στην Ιταλία το πλοίο με τους 113 μετανάστες

Το πλοίο της ΜΚΟ της SOS Méditerranée, Ocean Viking, που εκτελεί αποστολές έρευνας και διάσωσης θα υποδεχτεί η Ιταλία μαζί με τους 113 μετανάστες, όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ την Τρίτη.

Το Ocean Viking με τους μετανάστες πλέει προς την κατεύθυνση της Ραβέννας (βορειοανατολική Ιταλία), την οποία του υπέδειξαν οι ιταλικές αρχές ως ασφαλές λιμάνι, διευκρίνισε η ΜΚΟ, στηλιτεύοντας τις «τέσσερις μακρές ημέρες πλοήγησης» που απαιτούνται για να φθάσει εκεί.

Οι μετανάστες πάνω στο πλοίο διασώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στα διεθνή χωρικά ύδατα, στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας, κοντά στη λιβυκή ζώνη, ανέφερε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.

«Καθώς κατευθυνόμαστε προς βορρά, φοβόμαστε πως άλλοι άνθρωποι σε κίνδυνο στη θάλασσα δεν θα μπορέσουν να διασωθούν», τόνισε η SOS Méditerranée, παρότι παραδέχθηκε πως τα μέλη της αισθάνονται ανακούφιση «για τους διασωθέντες» πάνω στο Ocean Viking.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάμεσά τους είναι «23 γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες είναι έγκυες, περίπου τριάντα ασυνόδευτοι ανήλικοι και τρία βρέφη», το μικρότερο από τα οποία δεν είναι παρά ηλικίας τριών εβδομάδων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ με έδρα τη Μασαλία (νοτιοανατολική Γαλλία).

Επέβαιναν σε «υπερφορτωμένο φουσκωτό πλεούμενο στο απόλυτο σκοτάδι», πάντα σύμφωνα με την οργάνωση.

Στα μέσα Νοεμβρίου, το Ocean Viking μετέφερε στην Τουλόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, 230 μετανάστες και πρόσφυγες που διέσωσε στα χωρικά ύδατα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, έπειτα από οδύσσεια τριών εβδομάδων σε αναζήτηση ασφαλούς λιμανιού και διπλωματικό μπραντεφέρ Παρισιού και Ρώμης.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας συμφώνησε «κατ’ εξαίρεση» να υποδεχθεί το πλοίο μετά την κατηγορηματική άρνηση της Ιταλίας, που προκάλεσε διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο κρατών μελών της ΕΕ.

Από την αρχή της χρονιάς, 1.998 μετανάστες και πρόσφυγες χάθηκαν στη Μεσόγειο, εκ των οποίων 1.369 στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνη θαλάσσια μεταναστευτική οδό στον κόσμο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις ή την ανέχεια αποπειρώνται να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τη Λιβύη, οι ακτές της οποίας απέχουν κάπου 300 χιλιόμετρα από την Ιταλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν σταματούν πουθενά! Ρωσικό ΥΠΑΜ: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στις μάχες ως μισθοφόροι-40.000 Ρώσοι ξεχύνονται να καταλάβουν το Κουπιάνσκ (βίντεο)

Μήπως ο “μυστηριώδης” έως τώρα θάνατος του Ναβάλνι ήταν μήνυμα του Κρεμλίνου στην δύση για πιθανή δράση του ΝΑΤΟ στην...