Κόσμος

ΕΕ: Στο στόχαστρο οι αγγελίες στο Facebook Marketplace

Οι εταιρείες που είναι γνωστές κι ως Big Tech έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Meta να είναι μία απ’ αυτές. Συγκεκριμένα, την ενημέρωσε ότι εξετάζεται η παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων στην πλατφόρμα διαδικτυακών αγγελιών της, το Facebook Marketplace.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Meta καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Πρώτον, η Meta συνδέει την υπηρεσία ηλεκτρονικών αγγελιών Facebook Marketplace με το κοινωνικό της δίκτυο, το Facebook. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του Facebook έχουν αυτόματα πρόσβαση στο Facebook Marketplace, είτε το επιθυμούν είτε όχι. Η Επιτροπή ανησυχεί ότι οι ανταγωνιστές του Facebook Marketplace μπορεί να αποκλειστούν, καθώς η σύνδεση αυτή δίνει στο Facebook Marketplace ένα σημαντικό πλεονέκτημα που οι ανταγωνιστές δεν μπορούν να φτάσουν.

Δεύτερον, η Meta επιβάλλει μονομερώς αθέμιτους εμπορικούς όρους στις ανταγωνιστικές υπηρεσίες διαδικτυακών αγγελιών που διαφημίζονται στο Facebook ή στο Instagram.

Εάν η πιο διεξοδική έρευνα που θα ακολουθήσει προσεχώς επιβεβαιώσει τις παραπάνω πρακτικές και ότι αυτές παραβιάζουν το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (“ΣΛΕΕ”) που απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, είναι πολύ πιθανό πως η Meta θα έρθει αντιμέτωπη με τσουχτερά πρόστιμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ