Κόσμος

Qatargate: Ο Παντσέρι «ενορχήστρωνε» κι ο Τζόρτζι «κινούσε τα νήματα»

Στην υπόθεση του Qatargare οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα που κατασχέθηκαν, επιβεβαιώνουν ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ήταν αυτός που, με τις οδηγίες του Αντόνιο Παντσέρι, τις ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Πάντως, η πρεσβεία του Εμιράτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαλε μια σκληρή ανακοίνωση, με την οποία απορρίπτει κάθε κατηγορία και απειλεί την Ευρώπη, με ακύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πιο οργισμένη αντίδρασή της για το Qatargate, η Ντόχα κάνει λόγο για διακρίσεις εις βάρος της και προειδοποιεί ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ε.Ε χειρίζεται την υπόθεση θα επηρεάσει αρνητικά τις συζητήσεις για το υγροποιημένο φυσικό αέριο τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται στο Κατάρ για να ενισχύσουν τα ενεργειακά τους αποθέματα.

Μέλος της αντιπροσωπείας του Κατάρ στην ΕΕ, δήλωσε: «Η απόφαση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την ασφάλεια, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενέργεια, φτώχεια και ασφάλεια».

Oι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα τηλέφωνα που έχουν κατασχεθεί, αρχίζουν να «μιλούν» γράφει η La Repubblicaεπιβεβαιώνοντας ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατηύθυνε, πιθανότατα με τις οδηγίες του Παντσέρι, τις πιο ευαίσθητες ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο κι αποφάσιζε ποια τροπολογία θα έπρεπε να κατατεθεί. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή φέρεται να «κινούσε τα νήματα» ολόκληρης της σοσιαλιστικής ομάδας, ενώ είχε εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για το ισραηλινό λογισμικό παρακολουθήσεων PEGASUS, σε μία περίοδο που το Μαρόκο κατηγορείτο ότι χρησιμοποίησε αυτό το λογισμικό για να παρακολουθήσει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η πιο προβεβλημένη από αυτούς που κατηγορούνται είναι η Εύα Καϊλή, μία Ελληνίδα βουλευτής και πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων που μέσα σε λίγες ημέρες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, της αφαίρεσαν την ιδιότητα της μιας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα της Αλέξανδρο Καϊλή, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος είναι σύμβουλος του Σοσιαλιστή βουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, κατηγορείται επίσης, γράφει το Politico.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες έβαλαν κοριούς στο διαμέρισμα του Παντσέρι τον περασμένο Ιούλιο όταν εκείνος έλειπε διακοπές. Τότε βρήκαν στο σπίτι του 700.000 ευρώ σε μετρητά. Υστερα από πέντε μήνες που τον συνέλαβαν, μέτρησαν 600.000 ευρώ. Οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τον παραλήπτη των 100.000 ευρώ την ώρα που Ιταλός ευρωβουλευτής καταγγέλλει ότι το κύκλωμα της διαφθοράς μπορεί να εκτείνεται πέρα από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Κι ενώ αναμένεται η απολογία της Ευας Καϊλή την Πέμπτη, το ιταλικό πρακτορείο ANSA μεταδίδει ότι η βαλίτσα, που μετέφερε ο πατέρας της, περιείχε εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ένα μπιμπερό, γάλα κι ένα ipad για την δίχρονη κόρη της, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν έτοιμη ώρες πριν από τη σύλληψή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ