Κόσμος

Διευθυντής ΠΟΥ: Στρατιώτες της Ερυθραίας δολοφόνησαν τον θείο μου

Συντετριμμένος ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έδωσε μια συνέντευξη τύπου, που στο τέλος της αποκάλυψε ότι ο θείος του δολοφονήθηκε από ερυθραίους στρατιωτικούς οι οποίοι δρουν στην πολιτεία Τιγκράι της Αιθιοπίας.

Την Τετάρτη ο Τέντρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κατάγεται από την Αιθιοπία, αποκάλυψε στο τέλος συνέντευξης Τύπου με την ένωση ανταποκριτών στα Ηνωμένα Έθνη πως λίγο έλειψε να την ακυρώσει, καθώς «ήταν δύσκολη στιγμή για μένα».

«Έμαθα πως θείος μου δολοφονήθηκε από τον στρατό της Ερυθραίας», εξήγησε σε δημοσιογράφους. «Μίλησα με τη μητέρα μου και είναι αληθινά συντετριμμένη, ήταν ο νεότερος της οικογένειάς τους κι είχε σχεδόν την ίδια ηλικία με εμένα», συνέχισε. «Δεν ήμουν λοιπόν σε πολύ καλή φόρμα».

«Δεν ήταν ο μόνος. Στο χωριό όπου τον σκότωσαν, μέσα στο σπίτι του, δολοφονήθηκαν άλλοι πενήντα κάτοικοι. Αυθαίρετα», κατήγγειλε. «Ελπίζω ότι η συμφωνία ειρήνης θα κρατήσει κι ότι θα τελειώσει αυτή η τρέλα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 57 ετών.

Οι μάχες στην Τιγκράι ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις να συλλάβουν την πολιτειακή κυβέρνηση, που αμφισβητούσε την εξουσία του για μήνες, αφού την κατηγόρησε πως ευθυνόταν για επιθέσεις εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και η παράταξη των ανταρτών της Τιγκράι υπέγραψαν τη 2η Νοεμβρίου στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική, συμφωνία που προβλέπει τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την υποχώρηση και τον αφοπλισμό των τιγραίων μαχητών, την αποκατάσταση της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Τιγκράι και το άνοιγμα της πρόσβασης στην πολιτεία, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική.

Η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν αναφέρεται στην παρουσία μονάδων του στρατού της Ερυθραίας, που προσέφεραν βοήθεια αποφασιστικής σημασίας στον αιθιοπικό ομοσπονδιακό στρατό, ούτε στην ενδεχόμενη αποχώρησή τους.

Ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου, που σημαδεύτηκε από αναρίθμητες ωμότητες και διεξήχθη πρακτικά χωρίς κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ, παραμένει ακόμη άγνωστος. Το κέντρο μελετών International Crisis Group και η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία θεωρούν πως είναι «μια από τις φονικότερες συρράξεις στον κόσμο».

Ο Δρ. Τέντρος, άλλοτε επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών στην Τιγκράι, κατόπιν ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας (2005-2012), απευθύνει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται εκκλήσεις να αποκατασταθεί η ειρήνη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην πολιτεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη 2η Δεκεμβρίου, εξέφραζε την ανησυχία του για τις ζώνες που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού της Ερυθραίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...