Κόσμος

Ιράν: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δείχνει αυτοσυγκράτηση απέναντι στους διαδηλωτές

Στο Ιράν έχει ξεσπάσει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας, ύστερα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Οι αρχές, που κάνουν λόγο για «ταραχές» και κατηγορούν τους διαδηλωτές ότι υποκινούνται από τις ΗΠΑ και τη Δύση, έχουν κάνει λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς. Στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, ανάμεσά τους δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και από αυτούς 11 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Για πρώτη φορά χθες Πέμπτη ένας 23χρονος άνδρας εκτελέστηκε αφού καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και επειδή απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι καταδίκες από το εξωτερικό ήταν πολλές, με μη κυβερνητικές οργανώσεις να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες εκτελέσεις σύντομα.

«Το Ιράν επιδεικνύει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χθες Πέμπτη το βράδυ.

«Αντίθετα με πολλά δυτικά καθεστώτα που καταστέλλουν βίαια ακόμη και ειρηνικούς διαδηλωτές, το Ιράν χρησιμοποιεί μετρημένες μεθόδους αντιμετώπισης των ταραχών (…) Το ίδιο ισχύει και για τη δικαστική διαδικασία που βασίζεται (…) στην ισότητα», πρόσθεσε.

Καταγγέλλοντας «ένοπλες επιθέσεις» και «ενέργειες βανδαλισμού», το υπουργείο υπογράμμισε ότι η δημόσια τάξη αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αντί να διαδίδει ψεύδη με πολιτικά κίνητρα, η Δύση θα έπρεπε να πάψει να υποθάλπει, να στηρίζει και να ενθαρρύνει τους τρομοκράτες», υπογράμμισε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τακτικά τις ΗΠΑ και τους δυτικούς τους συμμάχους ότι υποκινούν το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτες» τους Ιρανούς αντιφρονούντες που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ