Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Φινλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει εξαγωγές όπλων στην Τουρκία προκειμένου να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία κατά περίπτωση, ανακοίνωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το Reuters.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία τον Μάιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι αιτήσεις τους απαιτούν την έγκριση και των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Μόνο η Τουρκία, ένα παλιό μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στην ένταξή τους, κατηγορώντας τις σκανδιναβικές χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές, ενημερώνει το Agepres.

Ο υπουργός Άμυνας Antti Kaikkonen είπε ότι ούτε η Φινλανδία ούτε η Σουηδία έχουν επιβάλει γενικά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά ότι η Φινλανδία πάγωσε τις νέες άδειες εξαγωγής το 2019 μετά την έναρξη χερσαίας επίθεσης από την Άγκυρα στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας. «Καταρχήν, είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να χορηγούνται κάποιες άδειες», είπε ο Καϊκόνεν μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Οι αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται κατά περίπτωση καθώς υποβάλλονται, πρόσθεσε. Η Φινλανδία πρέπει να άρει το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα ως προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ