Κόσμος

Κορονοϊός: Αυτή είναι η γιαγιά της Βρετανίας που έκανε το πρώτο εμβόλιο

Η 93χρονη, σήμερα, γιαγιά είχε πάρει τη θαρραλέα απόφαση να κόψει πρώτη την «κορδέλα», ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού κατά της πανδημίας που ταλαιπώρησε όλον τον πλανήτη. Έτσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2020 της χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κόβεντρι.

Η Μάγκι- όπως την αποκαλεί το στενό της περιβάλλον- ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη και αισιόδοξη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ προσπάθησε να ενθαρρύνει και τον υπόλοιπο κόσμο να εμβολιαστεί θεωρώντας το εμβόλιο ως τη μοναδική «σανίδα σωτηρίας».

«Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το νέο έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», είχε αναφέρει.

Μετά τη χορήγηση του εμβολίου στην 91 ετών τότε γυναίκα, οι γιατροί του νοσοκομείου παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της υγείας της και διαπίστωσαν πως η κατάστασή της ήταν πολύ καλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως διαπιστώθηκε, η ενέργεια αυτή της Κίναν έδωσε το έναυσμα σε πολλούς Βρετανούς να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, καθώς μέσα σε 13 ημέρες εμβολιάστηκαν 520.000 Βρετανοί. Μάλιστα, ο έγκυρος εμβολιασμός κατά της COVID-19 μεγάλου μέρους του πληθυσμού στη Βρετανία συνέβαλε σημαντικά στο να ανοίξει και πάλι η οικονομία της Αγγλίας τον Ιούλιο μετά την πολύμηνη καραντίνα.

Όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, «Τα εμβόλια παραμένουν η πρώτη και καλύτερη γραμμή άμυνάς μας εναντίον του ιού»

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά τον κόσμο

Σήμερα, μετά από σχεδόν 3 χρόνια από την έξαρση της πανδημίας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς σε όλον τον πλανήτη, ενώ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει λάβει ήδη και την 4η δόση εμβολίου, με τα ποσοστά θανάτων να έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 12,7 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 σε 184 χώρες, με περίπου 7,07 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί 21,4 εκατομμύρια δόσεις, δηλαδή περίπου 200 δόσεις ανά 100 άτομα.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της πανδημίας φαίνεται πως υφίσταται περισσότερο ως προς την πιο εύκολη αντιμετώπιση του ιού και όχι τόσο ως προς την εξάπλωσή του. Εκατομμύρια εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει από τη μετάλλαξη όμικρον, αλλά τα εμβόλια υπηρέτησαν τη σημαντικότερη λειτουργία τους, την πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Κατά τη διάρκεια της όμικρον, ο εμβολιασμένος μείωσε την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου κατά 90%.

Παρ’ όλο που η αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της ταχέως εξελισσόμενης παραλλαγής έχει πιέσει τα συστήματα υγείας, η εξέλιξη της υγείας των ασθενών και ο χρόνος ανάρρωσής τους έχει βελτιωθεί σημαντικά, λόγω του εμβολιασμού, πρωτοπόρος του οποίου ήταν η Μάργκαρετ Κίναν.

Κωνσταντίνα Ζαντοπούλου

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...