Κόσμος

Τουρκία: «Μποτιλιάρισμα» από τάνκερ στα ανοικτά των ακτών

Μποτιλιάρισμα στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας έχουν προκαλέσει τα τάνκερ την πρώτη ημέρα του ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο που επιβλήθηκε από τη Δύση, με την Τουρκία να ζητά απόδειξη ασφάλισης για όλα τα πλοία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Περίπου 19 δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου περίμεναν να διασχίσουν τα τουρκικά ύδατα τη Δευτέρα, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο μεσίτες πλοίων, εμπόρους πετρελαίου, αλλά και υπηρεσίες δορυφορικής παρακολούθησης.

Το ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολ. το βαρέλι που επέβαλε η G7, η Αυστραλία και τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για το τελευταίο μέτρο της Δύσης απέναντι στη Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η συμφωνία επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες με τη χρήση πλοίων από τα κράτη μέλη της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασφαλιστικών εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων μόνο εάν το φορτίο αγοράζεται στο όριο ή κάτω από το ανώτατο όριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία υποστήριξε ότι το ανώτατο όριο θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, χωρίς να επηρεάσει την ικανότητά της να συνεχίσει  αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Τουρκία ζητά νέα απόδειξη

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τέσσερα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε ζητήσει νέα απόδειξη πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης για κάθε σκάφος που πλέει στα στενά της υπό το φως των μέτρων.

Τα σκάφη είχαν αγκυροβολήσει κοντά στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, τα δύο στενά που συνδέουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας με τις διεθνείς αγορές.

Το πρώτο δεξαμενόπλοιο έφτασε στις 29 Νοεμβρίου και από τότε είναι σε αναμονή, ανέφερε ένας μεσίτης πλοίων που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το' δε το όνειρο ο Τζ. Γιαϊτζί: Έξοδο Τουρκίας από ΝΑΤΟ- Την θέση της θα πάρει Κύπρος & Ισραήλ- Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εξελίξεις, που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην...