Κόσμος

Το Ιράν αρνείται ότι διέλυσε την αστυνομία ηθικής: Ο νόμος για το χιτζάμπ μπορεί αναθεωρηθεί

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί δήλωσε την Πέμπτη ότι το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα εργάζονται για την αναθεώρηση του νόμου που επιβάλλει τη χρήση χιτζάμπ, σύμφωνα με το φιλομεταρρυθμιστικό έντυπο Entekhab, αναφέρει το CNN .

Εν τω μεταξύ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν ότι "κανένας αξιωματούχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν είπε ότι η αστυνομία ηθικής έχει διαλυθεί" και ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του αξιωματούχου της Τεχεράνης σχετικά με το θέμα έχουν "ερμηνευθεί" από τα ΜΜΕ, ξένα μέσα. Ο Μονταζερί φέρεται να αναφερόταν στην «κατάργηση» της τρομακτικής αστυνομίας ηθικής , αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν ότι ήταν μια παρεξήγηση, μια «απόπειρα ερμηνείας» από ξένα μέσα.

Η χρήση του χιτζάμπ στο κοινό είναι πλέον υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν σύμφωνα με τον αυστηρό ισλαμικό νόμο, ο οποίος επιβάλλεται από τη λεγόμενη αστυνομία ηθικής. Ο νόμος αμφισβητείται έντονα σε εθνικό επίπεδο αφού ο 22χρονος Mahsa Amini πέθανε υπό κράτηση από την αστυνομία αφού κρατήθηκε επειδή δεν φορούσε το σωστό χιτζάμπ. Μετά τον θάνατο της νεαρής γυναίκας, η χώρα βυθίστηκε σε ένα κύμα μαζικών διαμαρτυριών, οι άνθρωποι έδειχναν τη δυσαρέσκειά τους για το καθεστώς.

Οι αρχές εξαπέλυσαν βίαιη καταστολή διαδηλωτών, με 200 ανθρώπους να σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος. Σε πρόσφατη έρευνα του CNN, αποκαλύφθηκε σεξουαλική βία κατά διαδηλωτών , συμπεριλαμβανομένων αγοριών, στα κέντρα κράτησης του Ιράν . Σχετικά με το νόμο για το χιτζάμπ, ο Μονταζερί είπε: «Ξέρουμε ότι νιώθετε αναστάτωση όταν βλέπετε γυναίκες χωρίς χιτζάμπ στις πόλεις, πιστεύετε ότι οι υπάλληλοι δεν κάνουν τίποτα γι' αυτό; Ως κάποιος που βρίσκεται στη μέση αυτού του θέματος, σας λέω ότι δουλεύουν και το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα. Για παράδειγμα, μόλις χθες είχαμε μια συνάντηση με την Επιτροπή Πολιτισμού της Βουλής και θα δείτε τα αποτελέσματα σε μια ή δύο εβδομάδες», είπε, σύμφωνα με το ISNA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Διαβάστε επίσης: Περισσότεροι από 200 Ιρανοί σκοτώθηκαν στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον ισολογισμό των αρχών. 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν στον νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν έχει καταργηθεί η ηθική αστυνομία, ο Μονταζερί φέρεται να είπε ότι «η ηθική αστυνομία δεν έχει καμία σχέση με το δικαστικό σύστημα. Καταργήθηκε από τον ίδιο χώρο που ιδρύθηκε. Φυσικά, το δικαστικό σώμα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη συμπεριφορά της κοινωνίας».

Η αραβόφωνη κρατική τηλεόραση Al-Alam υποστήριξε ότι τα ξένα μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τα σχόλια του Μονταζερί ως "υποχώρηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τη θέση της σχετικά με το χιτζάμπ και τη θρησκευτική ηθική ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων ", αλλά ότι όλα αυτά μπορούσαν να γίνουν κατανοητά από τον Τα σχόλια ήταν ότι η αστυνομία ηθικής δεν είχε άμεση σχέση με το δικαστικό σύστημα. "Όμως κανένας αξιωματούχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν είπε ότι η αστυνομία ηθικής έχει διαλυθεί", ανέφερε το Al-Alam το απόγευμα της Κυριακής. «Κάποια ξένα μέσα προσπάθησαν να ερμηνεύσουν αυτά τα λόγια του γενικού εισαγγελέα ως οπισθοδρόμηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο θέμα του χιτζάμπ, υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στις πρόσφατες ταραχές».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ