Κόσμος

Washington Post: Το Ιράν επιδιώκει να αρπάξει και να σκοτώσει κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακτιβιστές και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο

Η ιρανική κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειές της να συλλάβει και να σκοτώσει κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακτιβιστές και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανέφερε την Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.

Η εφημερίδα βασίζει το ρεπορτάζ της σε κυβερνητικά έγγραφα και συνεντεύξεις που έγιναν με 15 αξιωματούχους από την Ουάσιγκτον, από ορισμένες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι συζήτησαν αυτό το θέμα υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους, η Τεχεράνη επιτέθηκε σε πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης και Ιρανούς αντιφρονούντες που διέφυγαν από τη χώρα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Τουρκία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Τεχεράνη επιτίθεται επίσης σε ΜΜΕ που επικρίνουν το καθεστώς σε Εβραίους πολίτες ή άτομα που συνδέονται με το κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους και κυβερνητικά έγγραφα που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας του Ιράν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που η Washington Post αποκαλεί «πράκτορες» για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους από το εξωτερικό. Για αυτό, προσφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε κλέφτες κοσμημάτων, εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες που διαχειρίζονται εγκληματικά δίκτυα και που διαπράττουν δολοφονίες κατά παραγγελία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που αναφέρονται.

Ωστόσο, αυτός ο τρόπος λειτουργίας της εκτέλεσης των σχεδίων προκάλεσε την αποτυχία ορισμένων επιχειρήσεων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, είτε επειδή τα σχέδια απέτυχαν σε ορισμένες περιπτώσεις είτε επειδή οι δολοφόνοι  απατούσαν πολύ υψηλό κασέ, δεν το πήραν τελικά έτσι έχασαν το ενδιαφέρον και σταμάτησαν να εκτελούν τις εντολές που έλαβαν.

Ωστόσο, οι αναφερόμενοι αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβο ότι η επιμονή του Ιράν καθιστά δυνατή τη δολοφονία ενός υψηλού προσώπου ο οποίος είναι αντιφρονούντας, ή δημοσιογράφου ή στελέχους της δυτικής κυβέρνησης και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Τεχεράνης και της χώρας από την οποία θα προερχόταν το θύμα.

 Η ένταση της ιρανικής εκστρατείας αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια εμβέλειά της, δήλωσαν οι αναφερόμενοι αξιωματούχοι. Πέρυσι, οι δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν μια απόπειρα δολοφονίας του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, στην Ουάσιγκτον και μιας άλλης, για να συλληφθεί ένας Αμερικανο-Ιρανός. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ