Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Σφήνα" Γαλλίας στον Καύκασο: Ψήφισμα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης υπέρ της Αρμενίας

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ζητά υποστήριξη στην Αρμενία έναντι της παράνομης εισβολής και κατοχής εδαφών από το Αζερμπαϊτζάν, κυρώσεις κατά του τελευταίου, ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της Αρμενίας, καθώς και ενίσχυση της δέσμευσης για ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που υποστηρίζει την Αρμενία και ζητά κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν. Με το ψήφισμα, η Εθνοσυνέλευση καταδικάζει, με τον πιο έντονο τρόπο, τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου κατά των νότιων και νοτιοανατολικών περιοχών της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κατά παράβαση της κυριαρχίας της.

Η Εθνοσυνέλευση ζητά τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής από το Αζερμπαϊτζάν του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας και την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Προτρέπει την αυστηρή συμμόρφωση με τους όρους των τριμερών δηλώσεων της 9ης Νοεμβρίου 2020 και της 11ης Ιανουαρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι νομοθέτες καλούν την κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης ικανής να διασφαλίσει το τέλος των εχθροπραξιών στο Νότιο Καύκασο και την ασφάλεια των αμάχων πληθυσμών και τονίζει τη σημασία του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκρίνει συμφωνία των ενδιαφερόμενων μερών για την ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης.

Η Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου καλεί την κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αναλάβει οποιαδήποτε διπλωματική πρωτοβουλία που ενδέχεται να προωθήσει την ανάπτυξη μιας διαρκούς συνθήκης ειρήνης μεταξύ της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υιοθετήσει κοινή θέση με στόχο την προώθηση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Από την άποψη αυτή, οι νομοθέτες χαιρετίζουν τη σύσταση πολιτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τη σταθεροποίηση της κατάστασης επί τόπου και τη συμβολή στο έργο των επιτροπών συνόρων της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Σχολιάζουν επίσης την ανάπτυξη αποστολής αξιολόγησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην Αρμενία, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης στο Γερεβάν.

Η Εθνοσυνέλευση καλεί για τον δέοντα σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας και προτρέπει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση και επαναπατρισμό όλων των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου.

Καλεί την κυβέρνηση να κινητοποιηθεί ώστε να διεξαχθεί διεθνής και ανεξάρτητη έρευνα για τις καταχρήσεις που φέρεται να έχουν διαπράξει οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμενίων στρατιωτών και πολιτών. Καλεί, για το σκοπό αυτό, τη Δημοκρατία της Αρμενίας να συμμετάσχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας.

Τα μέλη της Συνέλευσης καλούν την κυβέρνηση να εξετάσει την επιβολή προσωπικών οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επιθέσεις και η κατοχή του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Καλεί τους ενδιαφερομένους, την Ομάδα του Μινσκ, τη Διεθνή Συμμαχία για την Προστασία της Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων και τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση, με βιώσιμο τρόπο, της αρμενικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην περιοχές υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Επιπροσθέτως, καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει τη στήριξη της Γαλλίας προς τη Δημοκρατία της Αρμενίας, ιδίως όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, και να μελετήσει την ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων.

Τέλος, η Εθνοσυνέλευση τονίζει την ακλόνητη δέσμευσή της στην αναζήτηση διαρκούς ειρήνης, η οποία από μόνη της θα διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο.

Παρόμοιο ψήφισμα υιοθέτησε η Γαλλική Γερουσία στις 15 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ