Κόσμος

Η Ιαπωνία "ζεσταίνεται" για προληπτικά πυραυλικά πλήγματα για να αμυνθεί από μια επικείμενη επίθεση

Η Ιαπωνία επιδιώκει να αποκτήσει «ικανότητα αντεπίθεσης» για να εξαλείψει τοποθεσίες εχθρικών πυραύλων σε περίπτωση επίθεσης στη χώρα, επιβεβαίωσε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Ένα έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς την ιδέα παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε συνάντηση του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και του κατώτερου εταίρου του στον συνασπισμό, Κομέιτο, μετέδωσε το Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή με γνώση του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η συνάντηση επιβεβαιώθηκε στο Stars and Stripes την Τρίτη από εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας. «Δεν είμαστε στη φάση να απαντήσουμε στις λεπτομέρειες, καθώς η ικανότητα αντεπίθεσης είναι επί του παρόντος υπό εξέταση», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. Στην Ιαπωνία συνηθίζεται ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Εξετάζεται εντός των ορίων του συντάγματος και των διεθνών νόμων με βάση την αναγνώριση του κατά πόσο είμαστε αρκετά εξοπλισμένοι για να προστατεύσουμε τις ζωές των Ιαπώνων πολιτών», είπε. «Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε μια αποκλειστική στάση ασφαλείας προσανατολισμένη στην άμυνα».

Ένας εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιαπωνία είπε ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν περιφερειακές απειλές, αλλά δεν μίλησε απευθείας σε αναφορές ότι η Ιαπωνία μπορεί να αποκτήσει προληπτικά όπλα.

«Είναι επιχειρησιακά επιτακτική ανάγκη για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν με τρόπο που οξύνει την ήδη ισχυρή ετοιμότητά μας και ενισχύει την ικανότητά μας να αποτρέψουμε ή να ανταποκριθούμε απέναντι σε καταναγκαστικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές σε ένα όλο και πιο αυστηρό περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή», είπε στο Stars and Stripes σε ένα email τη Δευτέρα ο Ταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας Τόμας Μπάργκερ.

Μια επιτροπή που ανατέθηκε από την κυβέρνηση είπε σε μια έκθεση της 22ας Νοεμβρίου προς τον Πρωθυπουργό Φούμιο Κουσίντα ότι η ταχεία ενίσχυση της άμυνας και η ικανότητα προληπτικού χτυπήματος είναι «απαραίτητες» για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών στην περιοχή, ανέφερε το Associated Press εκείνη την ημέρα.

Αυτό το έγγραφο θα εξεταστεί σε μια αναθεώρηση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της χώρας πριν από τον προϋπολογισμό του 2023, ανέφερε η έκθεση. Τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την αναθεώρηση του ειρηνιστικού συντάγματος της Ιαπωνίας κατέχουν περισσότερα από τα δύο τρίτα των εδρών στη διατροφή της χώρας.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναφέρονται σε μια «ικανότητα αντεπίθεσης» - αυτό που άλλοι αποκαλούν προληπτικό χτύπημα - ως μέτρο αυτοάμυνας. Η χρήση του είναι συνταγματική εάν ως απάντηση σε στοιχεία επικείμενης εχθρικής επίθεσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανέφερε το AP.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιδιώκει να αναπτύξει περισσότερους από 1.000 πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς έχοντας κατά νου ένα ενδεχόμενο στην Ταϊβάν και να κλείσει το χάσμα με το οπλοστάσιο της Κίνας, σύμφωνα με πηγές που αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri στις 21 Αυγούστου. Η Ιαπωνία εργάζεται για να επεκτείνει το βεληνεκές των πυραύλων εδάφους-πλοίου τύπου 12 από λίγο πάνω από 60 μίλια σε περίπου 600 μίλια, θέτοντας τη Βόρεια Κορέα και τις ακτές της Κίνας εντός βεληνεκούς, ανέφερε η έκθεση. Η Ιαπωνία διαπραγματεύεται επίσης να αγοράσει πυραύλους κρουζ Tomahawk κατασκευής ΗΠΑ, ανέφερε η Yomiuri στις 28 Οκτωβρίου, επικαλούμενη πολλές ανώνυμες πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας πραγματοποίησε δοκιμή μη ζωντανών πυρών τη Δευτέρα του συστήματος πυραυλικής άμυνας Patriot Advanced Capability-3 στον κεντρικό νομό Φουκούι, όπου βρίσκονται αρκετοί πυρηνικοί σταθμοί, ανέφερε η Kyodo εκείνη την ημέρα. Ο πύραυλος PAC-3 έχει βεληνεκές λίγο πάνω από 18 μίλια και έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με την Missile Defense Advocacy Alliance.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα ζεύγος ιαπωνικών αντιτορπιλικών κατέρριψαν στόχους με το Standard Missile 3 Block IIA, που συνήθως ονομάζεται SM-3, σε βεληνεκές πυραύλων ανοιχτά της Χαβάης.

Η άσκηση απέδειξε ότι τα SM-3 είναι ικανά να χτυπήσουν σε μεγάλη απόσταση από τα ιαπωνικά αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με Aegis, δήλωσε σε email τη Δευτέρα ο Riki Ellison, ιδρυτής της Missile Defense Advocacy Alliance.

Τα μέσα για να χτυπηθούν οι εχθρικές βάσεις θα έκαναν την Ιαπωνία πιο ικανό σύμμαχο των ΗΠΑ που θα μπορούσε να ενεργήσει αυτόνομα, εάν χρειαστεί, σύμφωνα με τον James Brown, ειδικό σε διεθνείς υποθέσεις στην πανεπιστημιούπολη του Temple University στην Ιαπωνία. «Ωστόσο, σχεδόν σε κάθε πιθανό σενάριο, η Ιαπωνία θα συντονίζει τις ενέργειές της με τις ΗΠΑ», είπε σε email τη Δευτέρα. «Ως εκ τούτου, είναι απολύτως λογικό ότι η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να κατανοήσει πώς αυτή η νέα ικανότητα μπορεί να συμβάλει στη συμμαχία».

Για το άμεσο μέλλον, η ικανότητα κρούσης της Ιαπωνίας είναι πιθανό να είναι οι πύραυλοι Tomahawk, είπε ο Μπράουν. «Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα αμερικανικό σύστημα που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες, είναι φυσικό η Ιαπωνία να επιδιώξει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία των ΗΠΑ», είπε.

Η συνεργασία ΗΠΑ-Ιαπωνίας στην αντιπυραυλική άμυνα ήταν επιτυχής, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε συνεργασία σε πυραυλική επίθεση, δήλωσε σε email τη Δευτέρα ο συνταξιούχος πεζοναύτης Grant Newsham, ανώτερος ερευνητής στο Ιαπωνικό Φόρουμ Στρατηγικών Μελετών στο Τόκιο. «Φαίνεται ότι η Ιαπωνία θέλει να δημιουργήσει ένα σύστημα στημένο από την κριτική επιτροπή με όποιους πυραύλους είναι άμεσα διαθέσιμοι», είπε. «Πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό; Ποιός ξέρει; Αλλά πιθανώς μόνο οριακά».

Είναι λογικό η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ να συνδυάζουν τεχνογνωσία, τεχνολογία και πόρους, αλλά η Ιαπωνία θα διαπιστώσει ότι η ικανότητα αντεπίθεσης είναι κάτι περισσότερο από την απλή αγορά μερικών πυραύλων, είπε ο Newsham. «Υπάρχει επίσης μια απαίτηση για ηλεκτρονικά δίκτυα αισθητήρων και στόχευσης, και αυτό είναι φυσικά πολύπλοκο και δαπανηρό – ακόμα κι αν είναι εντός των υφιστάμενων τεχνολογικών δυνατοτήτων της Ιαπωνίας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ