Κόσμος

Επιτέλους "ξύπνησε" η Σουηδία: Θα ανακαλέσει τις άδειες μόνιμης διαμονής των μεταναστών

Η νεοεκλεγείσα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας προτείνει την τροποποίηση των υφιστάμενων μεταναστευτικών νόμων για να αλλάξει η μόνιμη διαμονή που δίνεται στους μετανάστες σε τις προσωρινές άδειες, ανέφεραν την Παρασκευή τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η συμφωνία συνασπισμού υπεγράφη από το κόμμα των Μετριοπαθών, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους και εγκρίθηκε από τους Σουηδούς Δημοκράτες, οι οποίοι δεν αποτελούν μέρος της κυβέρνησης αλλά προσφέρουν μια συμφωνία εμπιστοσύνης και προμήθειας. Δεσμεύτηκε να καταργήσει «τον θεσμό των αδειών μόνιμης διαμονής», ενώ σχεδιάζει να μετατρέψει τις κάρτες παραμονής σε προσωρινές και υπό όρους.

Η Συμφωνία Tidö, ένα έγγραφο 60 σελίδων που περιγράφει τα συμφωνημένα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού, περιελάμβανε πολλές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης στη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για «προτάσεις για την κατάργηση του συστήματος αδειών μόνιμης διαμονής που θα υποβληθούν έως το 2024."

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να «διερευνήσει εάν θα αφαιρέσει τις άδειες διαμονής σε αρκετές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν «ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις για την άδεια».

Ο Mikael Ribbenvik, γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, δήλωσε στο  τηλεοπτικό δίκτυο SVT  ότι «μια έρευνα θα εξετάσει υπό ποιες συνθήκες οι υπάρχουσες άδειες μόνιμης διαμονής θα μπορούσαν να μετατραπούν σε προσωρινές άδειες διαμονής».

«Θα ήταν η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό στη Σουηδία. Δεν το είχαμε ποτέ ξανά», πρόσθεσε ο Ribbenvik, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που μια άδεια είναι μόνιμη, δεν υπάρχουν περαιτέρω έλεγχοι για την καταλληλότητα του κατόχου.

Περισσότεροι από 300.000 μετανάστες στη Σουηδία έχουν επί του παρόντος άδειες μόνιμης διαμονής και ο Ρίμπενβικ είπε στον σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ότι θα ανησυχούσε για τα σχέδια της κυβέρνησης αν ήταν ένας από αυτούς.

«Λέει ότι θέλουν να διερευνήσουν εάν μπορούν να μετατρέψουν τις άδειες μόνιμης διαμονής σε προσωρινές, οπότε θα ανησυχούσα για αυτό», είπε.

Η νέα υπουργός Μετανάστευσης Maria Malmer Stenergard πρόσθεσε περαιτέρω σαφήνεια στα σχέδια το Σαββατοκύριακο, εξηγώντας ότι όποιος θέλει να μείνει στη Σουηδία επ' αόριστον θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα και να μην παραμείνει κάτοχος άδειας διαμονής.

«Δεν πρέπει να είστε εδώ για πάντα με άδεια μόνιμης διαμονής. Απαιτείται ένας ξεκάθαρος δρόμος προς την υπηκοότητα» , φέρεται να είπε ο Στένεργκαρντ στο  Svenska Dagbladet .

«Οραματίζομαι ότι θα λάβετε ατομικά σχέδια για το πώς να το πετύχετε. Μάθετε τη γλώσσα, κερδίστε τα προς το ζην και γνωρίστε τη σουηδική κοινωνία, ώστε να γίνετε πλήρως Σουηδός πολίτης », πρόσθεσε.

0

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ