GLSDB
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ σκέφτονται την αποστολή βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς GLSDB στο Κίεβο (Εικόνες)

Το επόμενο όπλο μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας που θα λάβει η Ουκρανία μπορεί να είναι η Ground-Launched Small Diameter Bomb (Βόμβα Χερσαίας Εκτόξευσης Μικρού Διαμετρήματος), ή απλούστερα GLSDB. Η αμερικανική Boeing πρότεινε την μεταφορά του όπλου και το Πεντάγωνο των ΗΠΑ φαίνεται πως σκέφτεται σοβαρά την κίνηση αυτήν. 

Οι ΗΠΑ το Σκέφτονται Σοβαρά

Η GLSDB αναπτύχθηκε από την διαδεδομένη βόμβα εναέριας εκτόξευσης και μικρού διαμετρήματος SDB, ωστόσο δεν έχει πετύχει ακόμη κάποια πώληση. Εάν όμως παραδοθεί στο Κίεβο, αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ τις δυνατότητες των Ουκρανών να χτυπούν ρωσικές περιοχές.

Η σελίδα Reuters ανέφερε πως το αμερικανικό υπουργείο άμυνας μελετά την μεταφορά αυτή, σε μία προσπάθειά των Αμερικανών να καλύψουν τις οπλικές απαιτήσεις της Ουκρανίας. Το Κίεβο ζητά συγκεκριμένα όπλα που θα επιτρέψουν στις δυνάμεις του να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους βαθιά πίσω από τις πρώτες γραμμές της μάχης.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, εάν εγκριθεί η αποστολή των όπλων οι παραδόσεις των πρώτων βομβών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και από την άνοιξη του 2023. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο Είναι το Όπλο;

Οι βόμβες GLSDB αναπτύχθηκαν από την Boeing σε συνεργασία με την σουηδική Saab. Κάθε βλήμα GLSDB αποτελεί συνδυασμό δύο υπαρχόντων συστημάτων: της βόμβας εναέριας εκτόξευσης GBU-39/B SDB με ένα σετ εκτινασσόμενων πτερύγων και ενός πυραυλοκινητήρα, τον οποίον πήραν από την πυραυλική ρουκέτα M26 διαμετρήματος 227 χιλιοστών. Η M26 είναι ένα από τα πυρομαχικά που μπορεί να εκτοξεύσει το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης M270 και οι εκδόσεις του. Το HIMARS, το οποίο αποτελεί την ερπυστριοφόρα εκδοχή του εκτοξευτή αυτού και επιχειρεί ήδη στην Ουκρανία, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τα βλήματά αυτά. 

Μία βόμβα GLSDB προωθείται χάρις στον πυραυλοκινητήρα M26 κατά την αρχική φάση ώθησης, ενώ μετά κινείται χωρίς ενέργεια χάρις το σετ φτερών που διαθέτει. Τα μικρά φτερά ανοίγουν κατά την μετάβαση από την μία φάση στην άλλη, μετατρέποντας το βλήμα από πυραυλοκίνητο σε "ανεμόπτερο". 

Ως σύστημα πλοήγησης χρησιμοποιείται το αδρανειακό σύστημα πλοήγησης με ενσωματωμένο GPS που υπάρχει στην GBU-39B. Σύμφωνα με την Saab, το σύστημα αυτό διασφαλίζει ακρίβεια ενός μέτρου, ενώ είναι ανθεκτικό σε παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου. Το τελευταίο χαρακτηριστικό ενδέχεται να καθησυχάσει πολύ τους Ουκρανούς, οι οποίοι "σφυροκοπούνται" από ηλεκτρονικές επιθέσεις των Ρώσων.

GALLERY

GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ