Κόσμος

Συνελήφθη η εγγονή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Γιατί κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να διακόψουν τους δεσμούς με το ιρανικό καθεστώς

Η εγγονή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνελήφθη αφού κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να διακόψουν τους δεσμούς με το ιρανικό καθεστώς λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της νεαρής Mahsa Amini, γράφει το CNN . 

"Ω ελεύθεροι άνθρωποι, σταθείτε μαζί μας και πείτε στις κυβερνήσεις σας να σταματήσουν να υποστηρίζουν αυτό το δολοφονικό, παιδοκτόνο καθεστώς. Αυτό το καθεστώς δεν είναι πιστό σε καμία από τις θρησκευτικές αρχές του και δεν γνωρίζει κανόνες εκτός από τη δύναμη και τη δύναμη συντήρησης. Τώρα είναι η ώρα για όλους τους ελεύθερους και οι δημοκρατικές χώρες να ανακαλέσουν τους εκπροσώπους τους από το Ιράν ως συμβολική χειρονομία και να εκδιώξουν τους εκπροσώπους αυτού του βάναυσου καθεστώτος από τις χώρες τους», είπε ο Moradkhani στο βίντεο.  

Η Farideh Moradkhani συνελήφθη επίσης από τις ιρανικές δυνάμεις στις 13 Ιανουαρίου ενώ επέστρεφε στο σπίτι. Μετά τη σύλληψή της, η ιρανική ασφάλεια εισέβαλε στο σπίτι της και κατάσχεσε ορισμένα από τα υπάρχοντά της, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η άνευ προηγουμένου εθνική εξέγερση έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 150 πόλεις και 140 πανεπιστήμια και στις 31 επαρχίες του Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Turk. Περισσότερα από 14.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον Τουρκ.

Είπε ότι τουλάχιστον 21 από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη θανατική ποινή και έξι έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο. Η βίαιη απάντηση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας στους διαδηλωτές έχει τείνει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών ηγετών. Το Σάββατο, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέδωσε ένα μήνυμα επαινώντας την παραστρατιωτική δύναμη Basij της χώρας για το ρόλο της στη βίαιη καταστολή διαδηλωτών που επικρίνουν το καθεστώς. Σε συνάντηση στην Τεχεράνη με εκπροσώπους του Basij, ο Χαμενεΐ είπε ότι το κίνημα στο Ιράν "υποστηρίζεται από ξένες δυνάμεις" και επαίνεσε τους μαχητές που "προστατεύουν τη χώρα".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ