Κόσμος

Ισραήλ: Ποιος είναι ο νέος ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι, ξανά, ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στο Ισραήλ ήδη «υπέγραψε» την πρώτη του συμφωνία: αυτή με τον ακροδεξιό Ιταμάν Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας…

Το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε για το σχηματισμό κυβέρνησης με το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ανακοινώθηκε την Παρασκευή (25.11.2022).

 

Η συμφωνία, η οποία πάντως δεν αρκεί για να σχηματισθεί μια πλήρης και οριστική νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, δίνει στον Μπεν-Γκβιρ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και μία έδρα στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

«Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς μια πλήρη συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού, προς το σχηματισμό μιας πλήρως, πλήρως δεξιάς κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπεν-Γκβιρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Λικούντ του Νετανιάχου και τα θρησκευτικά και ακροδεξιά κόμματα, που είναι σύμμαχοι του, κέρδισαν ξεκάθαρη νίκη στις ισραηλινές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, βάζοντας τέλος σε σχεδόν τέσσερα χρόνια πολιτικής αστάθειας. Οι προσπάθειές του να σχηματίσει γρήγορα μια κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ωστόσο εμπόδια, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ενδεχόμενους εταίρους σ’ ένα συνασπισμό καθυστερούν.

Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί φαίνεται ότι θα είναι η πιο δεξιά που είχε ποτέ το Ισραήλ, κάτι που θα αναγκάσει τον Νετανιάχου να ισορροπεί διπλωματικά ανάμεσα στο συνασπισμό του και τους δυτικούς συμμάχους του.

Το 2007 ο Μπεν-Γκβιρ είχε καταδικαστεί για υποκίνηση ρατσισμού εναντίον των Αράβων και για υποστήριξη της τρομοκρατίας, καθώς και για ακτιβισμό κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Ο ίδιος λέει πως δεν υποστηρίζει πλέον την εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων, αλλά μόνο αυτών τους οποίους θεωρεί προδότες ή τρομοκράτες.

Έποικος που ζει στη Δυτική Όχθη, την οποία το Ισραήλ κατέχει από τον πόλεμο του 1967, ο Μπεν-Γκβιρ αντιτίθεται στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Υποστηρίζει επίσης ότι οι Εβραίοι πρέπει να προσεύχονται σ’ έναν ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ που αποτελεί εστία συγκρούσεων, καθώς ήταν η τοποθεσία αρχαίων εβραϊκών ναών, αλλά σήμερα βρίσκεται εκεί το τζαμί αλ-Άκσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...