Κόσμος

Ταϊβάν: "Έσκασε" σκάνδαλο κατασκοπείας υπό την απειλή πολέμου-Αξιωματικός πληρωνόταν από την Κίνα για πληροφορίες

Ο συνταγματάρχης φέρεται από το 2019 να λάμβανε 1.280 δολάρια κάθε μήνα από την Κίνα, όταν και στρατολογήθηκε για κατασκοπεία από έναν απόστρατο Ταϊβανέζο στρατιωτικό, όπως ανέφερε την Τρίτη το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA), χωρίς να αναφέρει την πηγή των πληροφοριών του.

Οι αρχές της νησιωτικής χώρας θεωρούν ως ύποπτο τον αξιωματικό ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, τράβηξε μια φωτογραφία κρατώντας μια υπογεγραμμένη επιστολή στην οποία υπόσχεται να παραδοθεί στην Κίνα εάν ξεκινήσει πόλεμος, ανέφερε το CNA. Άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στο αυτοδιοικούμενο νησί, όπως οι Liberty Times και η United Daily News, ανέφεραν παρόμοιες λεπτομέρειες για την υπόθεση, όμως ούτε αυτά ανέφεραν από πού πήραν τις πληροφορίες.

Μεγάλη πρόκληση για την Ταϊβάν να εμποδίσει την κατασκοπεία της Κίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το επεισόδιο υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ταϊβάν στο να εμποδίσει την κατασκοπεία -ειδικά των ενόπλων δυνάμεών της- από τον μεγαλύτερο και πιο πλούσιο σε πόρους γείτονά της. Οι ΗΠΑ ανησυχούν εδώ και καιρό για την ικανότητα της Ταϊβάν να κρατά την τεχνολογία της -καθώς και άλλα μυστικά μακριά από τα χέρια του Πεκίνου.

Ενδεικτικό είναι ότι, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Τσανγκ Τσε-πινγκ -κάποτε ο τρίτος πιο σημαντικός στρατιωτικός αξιωματούχος της Ταϊβάν- διερευνήθηκε το 2021 λόγω ανησυχίας για επαφή με κινεζικό κύκλωμα κατασκόπων. Ο Τσανγκ απαλλάχθηκε και υπηρέτησε ως μάρτυρας σε μια υπόθεση που τελικά οδήγησε σε κατηγορίες έναντι δύο αξιωματικών τον Ιούνιο, ο ένας από τους οποίους ήταν στρατηγός. Δεν είναι σαφές πώς -και αν- επιλύθηκε η συγκεκριμένη κατάσταση.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον του συνταγματάρχη πεζικού δείχνουν «πώς η διείσδυση και η στρατολόγηση, η συλλογή πληροφοριών και η κλοπή μυστικών από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν γίνει σοβαρή απειλή».

Το υπουργείο δεν κατονόμασε τον αξιωματικό, πρόσθεσε, όμως, ότι λαμβάνει μέτρα για να εκπαιδεύσει τα στρατεύματά της, από αξιωματικούς μέχρι απλούς στρατιώτες, στην κινεζική κατασκοπεία.

Ο Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε τις προθέσεις της Κίνας για άσκηση βίας στην Ταϊβάν

Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει βία για να αποτρέψει την ανεξαρτησία του δημοκρατικά διοικούμενου νησιού.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, έχει επιδιώξει στενότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πίεση από την Κίνα και λέει ότι ήδη ηγείται ενός κυρίαρχου έθνους που περιμένει ευρύτερη αναγνώριση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ