Κόσμος

Όλαφ Σολτς: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία


Η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία , δήλωσε την Τρίτη ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα άξιζε τον κόπο και μόνο για το γεγονός ότι τόνισε την κοινή θέση των δύο χωρών κατά της χρήσης πυρηνικών όπλα, αναφέρει το Reuters.

«Δεδομένης της εξέλιξης του πολέμου και των ορατών αποτυχιών της Ρωσίας σε άνοδο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια κλιμάκωση», είπε ο Σολτς σε συνέδριο στο Βερολίνο που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Αυτή η κλιμάκωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την καταστροφή των υποδομών, πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα στις αρχές του μήνα, ο Όλαφ Σολτς και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καταδίκασαν τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Ο Σολτς είπε ότι το αμυντικό ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν το αποτέλεσμα ενός μαθήματος που αντλήθηκε για τα αμυντικά αποθέματα του γερμανικού στρατού. Παράλληλα, η καγκελάριος δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα κάνει το «δεύτερο λάθος» να εισέλθει σε μια ενεργειακή εξάρτηση όπως αυτή που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου, σύμφωνα με την EFE. «Με τη Ρωσία είδαμε τι σημαίνει να εξαρτόμαστε από έναν στρατηγικό πόρο όπως το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Σολτς στο φόρουμ που διοργάνωσε η βαυαρική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Αυτό που κατάλαβα μετά από πολλές συζητήσεις με εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας είναι ότι ένα τέτοιο λάθος δεν θα συμβεί σε εμάς για δεύτερη φορά», παραδέχτηκε ο καγκελάριος Σολτς, ο οποίος εξήγησε σε αυτό το φόρουμ ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία αυτή τη στιγμή και φιλοδοξεί να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές εφοδιασμού της σε διάφορους τομείς. «Θα κάνουμε προσπάθειες για να επιβιώσει η γερμανική οικονομία, η θέση της Γερμανίας ως επιχειρηματικού κέντρου στις δύσκολες στιγμές», συνόψισε.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Γερμανία έχει αρχίσει να μειώνει δραστικά την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Αφού προηγουμένως το 55% όλων των γερμανικών εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχονταν από τη Ρωσία, οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν στο 9% τον Αύγουστο και η Γερμανία δεν λαμβάνει πλέον καθόλου ρωσικό αέριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων (BNA, σύμφωνα με το ακρωνύμιο της στα γερμανικά).

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία αντικαταστάθηκαν από παραδόσεις κυρίως από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, σημειώνει η EFE, σύμφωνα με το Agerpres. Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, μέσω του οποίου η Γερμανία λάμβανε αέριο από τη Ρωσία, έγινε άχρηστος αφού υπέστη ζημιές από υποβρύχιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο. Οι εκρήξεις προκάλεσαν επίσης ζημιές στον πρόσφατα κατασκευασμένο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω μιας γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που δεν επηρεάστηκε από τις εκρήξεις, αλλά η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε αυτή την πρόταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...