Κόσμος

Επίθεση Ερντογάν στη Δύση: Μιλούν για ανθρωπισμό και αφήνουν την Αφρική να πεινάει

Την ευκαιρία να επιτεθεί ξανά στην Ευρώπη με αφορμή το θέμα των σιτηρών, βρήκε ξανά ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του την Παρασκευή.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε γνωστή τη συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή δωρεάν σιτηρών και λιπασμάτων σε φτωχές αφρικανικές χώρες. «Ο Πούτιν μου είπε: "Ας στείλουμε αυτό το σιτάρι σε αυτές τις χώρες που έχουν ανάγκη δωρεάν". Συμφωνήσαμε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Δύση ότι διδάσκει μαθήματα ανθρωπιάς, αγνοώντας ταυτόχρονα την πείνα που μαστίζει στην Αφρική. «Βλέπουμε μια νοοτροπία που ορίζει την Ευρώπη ως κήπο και τον υπόλοιπο κόσμο ως άγριο χορτάρι. Γνωρίζουμε με τον δύσκολο τρόπο πώς αυτή η διαστρεβλωμένη άποψη που χωρίζει τους ανθρώπους με βάση τη γλώσσα, το χρώμα του δέρματος και τη χώρα τους, έχει οδηγήσει τον κόσμο μας στην καταστροφή», δήλωσε ο Ερντογάν. «Για την ακρίβεια, σε συνομιλία μου με τον κ. Αντόνιο Γκουτέρες χθες το βράδυ, είπα: "Ας το θέσουμε αυτό στην G20, ειδικά στη Σύνοδο Κορυφής της G20, με αυτόν τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα πρέπει να στείλουμε το λίπασμα και τα σιτηρά στις ανεπτυγμένες χώρες ή θα το στείλουμε στις υπανάπτυκτες και φτωχές χώρες; Ας κάνουμε ένα βήμα προς τα εκεί» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ιδιαίτερα ντροπιαστική είναι η αδιαφορία σε αυτή την κατάσταση των δυτικών θεσμών και χωρών που κάνουν κήρυγμα στον υπόλοιπο κόσμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους».

Ο Ερντογάν μίλησε και για την οικονομία της Τουρκίας, λέγοντας πως αν και η χώρα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων μέσης και υψηλής τεχνολογίας, υψηλής προστιθέμενης αξίας, η κύρια ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας εξακολουθεί να είναι τα είδη πρώτης ανάγκης.

Δηλώνοντας ότι η αγορά της Τουρκίας δεν θα συρρικνωθεί, καθώς οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να τρώνε, να ντύνονται και να αγοράζουν τα βασικά προϊόντα που είναι απαραίτητα για την καθημερινή τους ζωή, είπε: «Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο με αλληλεγγύη. Επιπλέον, όταν θα τροφοδοτήσουμε το σύστημα με το φυσικό αέριο που θα βρούμε στη Μαύρη Θάλασσα, θα δώσουμε ανακούφιση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην κάλυψη των αναγκών των σπιτιών».

Αναφερόμενος, τέλος, στα ενεργειακά, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε τη λειτουργία κι άλλων πυρηνικών σταθμών στη χώρα, πέραν του Ακούγιου: «Θα έχουμε λύσει το πρόβλημα της ενέργειας όταν οι μονάδες του σταθμού στο Κούγιου τεθούν σε λειτουργία βήμα προς βήμα. Τότε, η Σινώπη θα είναι η δεύτερη φάση μας στο σημείο της πυρηνικής ενέργειας. Σε αυτή τη διαδικασία, οι βιομήχανοι μας πρέπει να επικεντρωθούν σε επενδύσεις παραγωγής ενέργειας που θα καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες. Το Υπουργείο Ενέργειας μας συνεχίζει να εργάζεται για την τρίτη φάση. Εάν εντοπίσουμε ελλείψεις ή δυσλειτουργίες στα έργα που εκτελούνται από το Υπουργείο Ενέργειας μας και άλλους αρμόδιους φορείς, προχωράμε αμέσως σε λύση. Στεκόμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ