Κόσμος

Τουρκία: Αντιμέτωπη με φυλάκιση για «υποκίνηση μίσους» η Γκιουλσέν

Το κατηγορητήριο των 48 σελίδων κατά της Γκιουλσέν έχει 702 καταγγέλλοντες, μεταξύ των οποίων ιδιώτες, μια φιλοκυβερνητική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών και μια ένωση θρησκευτικών σχολών. Ορισμένοι από αυτούς απέσυραν τις καταγγελίες τους την Παρασκευή, ανέφερε η τουρκική Milliyet.

Το δικαστήριο ήρε τον περιοριστικό όρό εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα κάθε εβδομάδα, αλλά διατήρησε την απαγόρευση εξόδου της από την Τουρκία. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν γνωστή τραγουδίστρια της ποπ μουσικής τέλη Αυγούστου, μετά την οργή που προκάλεσαν τα σχόλια της επί σκηνής σε σχέση με τους αποφοίτους των θρησκευτικών λυκείων, γεγονός που σχολιάστηκε από κοσμικούς κύκλους της χώρας ως μία πρακτική που συνηθίζεται σε θεοκρατικά καθεστώτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ποπ σταρ Γκιουλσέν, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Γκιουλσέν Μπαϊρακτάρ Τσομπάνογλου, στη διάρκεια μίας συναυλίας της τον περασμένο Απρίλιο, αστειευόμενη είχε πει τα εξής στην επίμαχη συναυλία:

«Είναι διεστραμμένος, έχει βγει από τις σχολές ιεροκηρύκων». Η αναφορά της τραγουδίστριας στα περί διαστροφής συνδέεται με τις αποκαλύψεις το προηγούμενο διάστημα για βιασμούς ανηλίκων σε θρησκευτικά οικοτροφεία και κατηχητικά φροντιστήρια ανάγνωσης του Κορανίου».

Η δήλωσή της αυτή σήκωσε κύμα διαμαρτυριών από τους θρησκευόμενους κύκλους, στην πλειονότητα τους φιλοκυβερνητικούς, που θεωρήθηκε συλλήβδην προσβολή για τους αποφοίτους των θρησκευτικών σχολών.

Η ίδια έγραψε στο Twitter ότι αστειευόταν με συναδέλφους της και ζήτησε συγγνώμη από όσους πιθανώς έθιξε και υποστήριξε ότι κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα λόγια της για να πολώσουν την κοινωνία.

Η Γκιουλσέν έχει και στο παρελθόν τραβήξει επάνω της τα βέλη των θρησκευόμενων κύκλων τόσο για τις ενδυματολογικά αποκαλυπτικές εμφανίσεις της, όσο και τις πολιτικές τοποθετήσεις της υπέρ των γυναικών, όπως και τις αναρτήσεις της με αποφθέγματα του Κεμάλ Ατατούρκ για τη γυναικεία χειραφέτηση.

Στο χορό των αντιδράσεων συμμετείχαν υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, γνωστός για τα κηρύγματά του στην Αγία Σοφία μετά την μετατροπή της σε τέμενος, όπου εμφανιζόταν κρατώντας ένα σπαθί. Από κοντά συμμετείχαν στο κοινωνικό «λυντσάρισμα» της γνωστής τραγουδίστριας φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι με πύρινα δημοσιεύματα και ανάλογες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, σηκώνοντας κύμα αντιδράσεων στη θρησκευόμενη συντηρητική μερίδα της κοινωνίας. Κατόπιν αυτού η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης διέταξε έρευνα και το υπουργείο Παιδείας καταδίκασε το σχόλιο. Η Γκιουλσέν έδωσε κατάθεση στην αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, οδηγήθηκε στον ανακριτή και αργότερα συνελήφθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σχολές ιεροκηρύκων της δευτεροβάθμιας παιδείας, γνωστές ως Ιμάμ Χατίπ, άρχισαν να ενισχύονται στην κοσμική κεμαλική Τουρκία τη δεκαετία του 1980, μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Κενάς Εβρέν, ο οποίος άνοιξε χώρο στο πολιτικό Ισλάμ ως αντίβαρο στην ανερχόμενη τότε Αριστερά και την εντεινόμενη δράση των κομμουνιστικών οργανώσεων. Έκτοτε ο αριθμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα, μαζί και των αποφοίτων του, και συν τω χρόνω οι τίτλοι σπουδών τους εξισώθηκαν με εκείνους των γενικών και επαγγελματικών λυκείων με τους αποφοίτους τους να αποκτούν πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απόφοιτος μία τέτοιας σχολής, Οι απόφοιτοί του μετρούνται σήμερα σε εκατομμύρια και αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της βάσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ