Κόσμος

Βρετανία: Δεν τα βρήκαν για κοινή υποψηφιότητα Τζόνσον και Σούνακ

Η προοπτική επιστροφής του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ έχει προκαλέσει πόλωση στο ήδη βαθιά διχασμένο Συντηρητικό κόμμα, σύμφωνα με την ερτ.

Έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 140 βουλευτών ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό θέτω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και για να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός σας. Θέλω να φτιάξω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα μας και να δώσω στη χώρα αυτό που χρειάζεται» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λιτή ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με το εντυπωσιακό βίντεο με το οποίο είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στην προηγούμενη κούρσα διαδοχής και για το οποίο δέχτηκε επικρίσεις.

Εν τω μεταξύ, υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζουν ως βέβαιη την υποψηφιότητά του λέγοντας ότι έχει στο πλάι του πάνω από 100 βουλευτές, αλλά πολλοί δεν έχουν μιλήσει δημοσίως διότι κατέχουν ακόμη κυβερνητικές θέσεις.

Κατά τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο αντιπάλων για μια συμφωνία συνεργασίας δεν απέδωσε καρπούς. Οι υποστηρικτές του Σούνακ προειδοποιούν ότι μια νέα πρωθυπουργία Τζόνσον θα κατέρρεε εκ νέου λόγω της κοινοβουλευτικής έρευνας για το σκάνδαλο των πάρτι εν μέσω πανδημίας.

«Ο Μπόρις θα ήταν μια εγγυημένη καταστροφή. Θα υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για το ζήτημα αυτό, για το εάν σκοπίμως παραπλάνησε το Σώμα. Σε αυτήν την ψηφοφορία είναι σίγουρο ότι ένας μεγάλος αριθμός Συντηρητικών θα αρνηθούν να θυσιάσουν την ακεραιότητά τους για να τον σώσουν. Και τότε η πρωθυπουργία του θα καταρρεύσει» τόνισε ο υπουργός αρμόδιος για τη Β. Ιρλανδία, Στιβ Μέικερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έτερη υποψήφια Πένι Μόρνταντ, συνεχίζει την καμπάνια της δηλώνοντας απτόητη από τα προγνωστικά που δεν την ευνοούν. «Είμαι στον αγώνα για να κερδίσω, πιστεύω ότι είναι σημαντικό για το κόμμα μας, έχουμε μια κούρσα, είμαι πολύ σίγουρη για τα νούμερα» τόνισε.

Όσο για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, ζητά και πάλι εκλογές χαρακτηρίζοντας τα τεκταινόμενα στους κόλπους των Τόρις «τσίρκο». «Με συγχωρείτε που δε θα αφιερώσω πολύ χρόνο στο γελοίο χαοτικό τσίρκο στην ηγεσία των Τόρις, αλλά εγώ σκέφτομαι τα εκατομμύρια ανθρώπων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, που έχουν τώρα ακόμη μεγαλύτερη αγωνία για το στεγαστικό τους δάνειο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ