Κόσμος

Κορονοϊός-Μελέτη: Πως συνδέονται τα lockdown με τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η μείωση αυτή πιθανώς να προκλήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι τα μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdown οδήγησαν σε λιγότερες εγκυμοσύνες, ενώ η πτώση του ποσοστού γεννήσεων ήταν μεγαλύτερη σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας πιέζονταν.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες συνέπειες στα δημογραφικά στοιχεία, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, όπου υπάρχει γήρανση του πληθυσμού.

Ποιοι σχετικοί με τον κορωνοϊό παράγοντες συνέβαλαν στη μείωση των γεννήσεων

«Όσο μεγαλύτερα σε διάρκεια ήταν τα lockdown τόσο λιγότερες εγκυμοσύνες σημειώθηκαν αυτήν την περίοδο, ακόμη και σε χώρες που δεν επηρεάστηκαν σοβαρά από την πανδημία», δήλωσε ο Δρ Λέο Πόμαρ, γυναικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης και συγγραφέας της μελέτης.

«Πιστεύουμε ότι οι φόβοι των ζευγαριών για την υγειονομική και την κοινωνική κρίση την εποχή του πρώτου κύματος της Covid-19 συνέβαλαν στη μείωση των γεννήσεων εννέα μήνες αργότερα».

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι φόβοι που σχετίζονταν με τον ιό και η κοινωνική και οικονομική κρίση που προκλήθηκε μπορεί να είναι «έμμεσοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση των ζευγαριών να αναβάλουν τις εγκυμοσύνες», αναφέρει η έκθεση.

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση στα ποσοστά γεννήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λιθουανία και η Ρουμανία σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις -28% και 23%, αντίστοιχα-, ενώ η Σουηδία, η οποία δεν είχε lockdown, σημείωσε φυσιολογικά ποσοστά γεννήσεων, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Reproduction.

Η Αγγλία και η Ουαλία σημείωσαν πτώση 13% τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018 και του 2019, ενώ ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν στη Σκωτία μειώθηκε κατά 14%.

Η Γαλλία και η Ισπανία σημείωσαν πτώση 14% και 23%, αντίστοιχα.

Η μείωση των γεννήσεων δεν αντισταθμίστηκε από την ανάκαμψη μετά τα lockdown

Τον Μάρτιο του 2021, ο ρυθμός των γεννήσεων επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, που αντιστοιχεί σε μια ανάκαμψη σε διάστημα εννέα έως 10 μηνών μετά το τέλος του lockdown, υποστηρίζει η μελέτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η ανάκαμψη δεν φαίνεται να αντιστάθμισε τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων δύο μήνες πριν.

«Το γεγονός ότι η ανάκαμψη στις γεννήσεις δεν φαίνεται να αντισταθμίζει τη μείωση του Ιανουαρίου του 2021 θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στα δημογραφικά στοιχεία, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, όπου υπάρχει γήρανση του πληθυσμού», είπε ο Δρ Πόμαρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ