Κόσμος

Τουρκία: Αναμένει νέο κύμα της πανδημίας – «Αυξάνονται ο εισαγωγές ασθενών»

Οι τουρκικές υγειονομικές αρχές και ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού σύντομα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Ευρώπη 

Πρόδρομος δείκτης η Ευρώπη

Κατά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, 15 χώρες της Ευρώπης καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων. Πρόκειται για την πρώτη ευρεία έξαρση αφότου εκδηλώθηκε το πιο πρόσφατο κύμα, που αποδίδεται στην υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον.

Τα κύματα της πανδημίας στην Ευρώπη γενικά θεωρούνται πρόδρομος δείκτης για την εκδήλωση ανάλογων στην Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα δήλωνε σε δημοσιογράφους πως γενικά τα κύματα της πανδημίας στην Ευρώπη πλήττουν την Τουρκία «σε τρεις ως τέσσερις εβδομάδες», προεξοφλώντας πως τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν και στη χώρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βεντάτ Μπουλούτ, γενικός γραμματέας του ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας, από την πλευρά του επισήμανε πως οι περισσότερες παραλλαγές και υποπαραλλαγές του ιού φθάνουν στη χώρα από ευρωπαϊκά λιμάνια και προέβλεψε πως η τάση θα επαναληφθεί.

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Οποιαδήποτε πανδημία «εξαπλώνεται σήμερα ταχύτερα από ποτέ, καθώς οι μεταφορές είναι διάφορες και γρηγορότερες», παρατήρησε. Τόνισε ότι η τρέχουσα πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, οι θάνατοι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν στην Τουρκία, όπως και σε άλλες χώρες.

Ο Ερντίντς Καρά, γιατρός σε νοσοκομείο της Αγκυρας, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι εισαγωγές ασθενών με την COVID-19 αυξάνονται από την αρχή της εβδομάδας, καθώς ο κόσμος περνά περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και αυτό συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

«Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για παραλλαγές που θα είναι ανθεκτικές στα εμβόλια και μπορεί να πυροδοτήσουν φθινοπωρινό και χειμερινό κύμα» είπε.

«Παρότι διαθέτουμε αποτελεσματικότερα εμβόλια τώρα, ο ιός παραμένει ανθεκτικός και σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία – και συνεχίζει να σκοτώνει», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δύσκολος χειμώνας»

Ο Νουρντάν Κοκτούρκ, ειδικός στις πνευμονικές νόσους στη σχολή ιατρικής πανεπιστημίου της Αγκυρας, προειδοποίησε πως «αναμένεται δύσκολος χειμώνας» αν οι πολίτες δεν παίρνουν μέτρα προστασίας, ιδίως επειδή τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία μετρά επισήμως πάνω από 101.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 16,8 εκατομμυρίων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...