Κόσμος

Ουκρανία: Τραγικές εικόνες από την πόλη-«φάντασμα» Λιμάν-Μαγειρεύουν στους δρόμους

Η πόλη έχει αφανιστεί, θυμίζει φάντασμα. Οι δρόμοι κατεστραμμένοι, έχουν «παραδοθεί» στην πολεμική μανία και κάθε ανθρώπινη συνθήκη απουσιάζει. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα της πόλης Λιμάν.

Ο φούρνος έχει χτυπηθεί και έτσι δεν υπάρχει ψωμί. Στο δρόμο υπάρχουν νάρκες, ενώ συγκλονίζει το γεγονός ότι σε μια πόλη30.000 κατοίκων έχουν απομείνει μόνο 1.000 άνθρωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian δείχνει εξαντλημένους κατοίκους να μαγειρεύουν στους δρόμους. 

Δεν υπάρχει διαμέρισμα που να μην έχει κάποια ζημιά, σπίτια έχουν ισοπεδωθεί, ενώ οι κάτοικοι -κυρίως ηλικιωμένοι- που έχουν απομείνει μαγειρεύουν σε φωτιές στους δρόμους αφού δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο.

Ο δημοσιογράφος Πίτερ Μπομόντ περιγράφει ως εξής την κατάσταση που αντικρίζει: 

Οι μάχες έχουν προχωρήσει αρκετά καθώς οι Ουκρανοί συνεχίζουν την επίθεσή τους. Είδαμε το τεράστιο επίπεδο της καταστροφής στην πόλη. Είναι δύσκολη η προσέγγιση τώρα επειδή μια από τις κύριες γέφυρες έχει ανατιναχθεί, παρόλο που κανονικά θα μπορούσες να φτάσεις εκεί γρήγορα από το Σλόβιανσκ. Είναι μια κυκλική διαδρομή κατά μήκος δρόμων που ήταν παλαιότερα οι ρωσικές γραμμές του μετώπου.

Περνάς μέσα από αυτό το λοφώδες τοπίο με δάση αλλά μπορείς να δεις τις οβίδες να έχουν ρίξει αρκετές δεκάδες δέντρα ή να τα έχουν σπάσει στη μέση. Όταν φτάνεις στην πόλη βλέπεις ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή: το Πολιτιστικό Κέντρο είναι ερείπιο, δεν υπάρχει διαμέρισμα που να μην έχει κάποια ζημιά, σπίτια έχουν ισοπεδωθεί.

Είναι μια τεράστια σιδηροδρομική πόλη και στις μεγαλύτερες διασταυρώσεις βρίσκεις τα σημεία που ήταν τα ρωσικά ορύγματα. Κάποτε ήταν ένα πολυσύχναστο μέρος, μια πόλη 30.000 κατοίκων όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δούλευαν για τους σιδηροδρόμους, αλλά υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόνο 1.000 άνθρωποι. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φυσικό αέριο, σε πολλές πολυκατοικίες έχουν σπάσει όλα τα παράθυρα και τώρα αρχίζει να κάνει κρύο.

Ένα αρκετά συνηθισμένο θέαμα καθώς περιπλανιέσαι είναι να βλέπεις ανθρώπους -κυρίως τους ηλικιωμένους που έμειναν- να μαγειρεύουν φαγητό στο δρόμο, που είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή. Καταφέραμε να πεταχτούμε σε ένα μικρό σούπερ μάρκετ και τα περισσότερα ράφια ήταν άδεια. Ο φούρνος χτυπήθηκε και έτσι δεν υπάρχει ψωμί.

Τα ουκρανικά στρατεύματα είναι εμφανή τώρα, η εθνική αστυνομία επέστρεψε, αλλά είναι μια πόλη-φάντασμα. Η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι φυσιολογική και η πόλη έχει πραγματικά καταστραφεί.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...