Κόσμος

Τραγωδία στην Ινδονησία: 32 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν όταν ποδοπατήθηκαν μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο μεταξύ οπαδών σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ινδονησία ανήλθε σε 32 από 17, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης. Η ηλικία τους είναι από 3 έως 17 ετών, όπως είπε στο Reuters ο Ναχάρ, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Γυναικείας Ενδυνάμωσης και Προστασίας του Παιδιού.

Μετά την ήττα 3-2 της Arema από την Persebaya στο γήπεδο “Kanjuruhan Stadium στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών, με τους ηττημένους να εισβάλλουν στο γήπεδο και τις αρχές να προσπαθούν να ελέγξουν το πλήθος με δακρυγόνα και ξύλο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της ανατολικής Ιάβας, Νίκο Αφίντα, οι οπαδοί ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία επιχειρώντας να φτάσουν στις εξόδους του γηπέδου.

Σε ανάρτηση στο Instagram, ο Ινδονήσιος υπουργός Ασφάλειας αποκάλυψε πως ο αριθμός των οπαδών στο γήπεδο Kanjuruhan ήταν κατά πολλές χιλιάδες υψηλότερος από τη χωρητικότητά του. Όπως είπε, είχαν εκδοθεί 42.000 εισιτήρια για ένα γήπεδο χωρητικότητας 38.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν από τις πιο θανατηφόρες καταστροφές που έγιναν ποτέ σε αθλητικό γεγονός. Ο Πρόεδρος Joko Widodo διέταξε μια έρευνα για τις διαδικασίες ασφαλείας και ο πρόεδρος της FIFA χαρακτήρισε το γεγονός «μια μαύρη μέρα για όλους όσους εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο και μια τραγωδία πέρα ​​από κάθε λογική». Ενώ η FIFA δεν έχει κανέναν έλεγχο στους εγχώριους αγώνες, έχει συμβουλεύσει να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας Νίκο Αφίντα υπερασπίστηκε πάντως την απόφαση των Αρχών να προχωρήσουν στη χρήση δακρυγόνων. «Έχουμε ήδη κάνει μια προληπτική ενέργεια πριν ρίξουμε τελικά τα δακρυγόνα καθώς (οι οπαδοί) άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, ενεργώντας άναρχα και καίγοντας οχήματα», είπε σε συνέντευξη Τύπου νωρίς την Κυριακή. Τουλάχιστον πέντε οχήματα της αστυνομίας ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν έξω από το γήπεδο.

Παρά την έλλειψη διεθνών διακρίσεων της Ινδονησία στο άθλημα, ο χουλιγκανισμός είναι διάχυτος στη χώρα που έχει εμμονή με το ποδόσφαιρο, όπου ο φανατισμός καταλήγει συχνά σε βία, όπως στον θάνατο του οπαδού της Persija Jakarta το 2018 που σκοτώθηκε από όχλο σκληροπυρηνικών οπαδών της αντίπαλης ομάδας Persib Bandung.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ