Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Επιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για αλισβερίσι α λα τούρκα στο ΝΑΤΟ- Η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Μετά την υπόψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου τις εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική αρχή που είναι αρμόδια για τις στρατιωτικές εξαγωγές.

Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, μια ένταξη η οποία θα πρέπει να λάβει απαραιτήτως την έγκριση της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ουσιαστικά η Τουρκία μέσω της ένταξης της Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση στις μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ μέσω PESCO. 

Πέραν αυτών εκτίμησή μας είναι, ότι η Τουρκία θα "σύρει" χρονικά τις διαπραγματεύσεις προσπαθώντας να αποσπάσει εκβιαστικά οφέλη από τη Δύση και κυρίως από τις ΗΠΑ, ασκώντας πίεση έτσι για την πώληση των F-16 από αυτές.

Αυτό επιβεβαιώνεται με τις εκ νέου εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία από τη Σουηδία, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος της Άγκυρας είναι η συνολική άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στο σύνολό του, για την προμήθεια πολεμικού υλικού και την αναβάθμιση της τουρκικής πολεμική μηχανής.

Σε αυτό το σημείο, θυμίζουμε τη δήλωση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑΕυάγγελου Αποστολάκη, να ασκήσουμε βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, εάν αυτό που παζαρεύει η Τουρκία είναι σε βάρος της Ελλάδας.

Το άκρως επικίνδυνο, αλλά και ουσιαστικό που εκμαιεύει η Τουρκία, το οποίο έχει άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά και την Εθνική μας ασφάλεια ως Ελλάδα, είναι ότι Φινλανδία και Σουηδία θα υποστηρίξουν την ευρύτερη δυνατή ένταξη της Τουρκίας στις μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στην PESCO. 

Με αυτήν τη διάταξη η Τουρκία επιχειρεί χρησιμοποιώντας τις 2 Σκανδιναβικές χώρες ως πολιορκητικό κριό, να εισβάλλει στα άδυτα της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, συμμετέχοντας στα στρατιωτικά προγράμματα της PESCO. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...