Κόσμος

Νέος τρόπος πρόβλεψης της ξηρασίας

Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο Argonne του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο πρόβλεψης της ξηρασίας σε πολλές διαφορετικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αντί να χρησιμοποιήσουν το έλλειμμα βροχόπτωσης για τον εντοπισμό της ξηρασίας, οι ερευνητές στράφηκαν σε μια νέα μέτρηση που ονομάζεται έλλειμμα πίεσης ατμών ή VPD.

Το VPD υπολογίζεται με βάση έναν συνδυασμό θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας και είναι η διαφορά μεταξύ του πόσους υδρατμούς μπορεί να κρατήσει ο αέρας όταν είναι κορεσμένος και της συνολικής ποσότητας υδρατμών που διατίθεται.

Η μέθοδος είναι βασισμένη σε εξαιρετικά λεπτομερή περιφερειακά κλιματικά μοντέλα και διαπιστώθηκε ότι οι ξηρασίες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μια παρατεταμένη περίοδος υψηλότερης από τη μέση VPD μπορεί να σημαίνει ότι εμφανίζεται ξηρασία. «Βλέπουμε την ξηρασία διαφορετικά, παρακάμπτοντας εντελώς τις βροχοπτώσεις για να εξετάσουμε κυρίως την επίδραση της θερμοκρασίας και τις μελλοντικές αλλαγές θερμοκρασίας στην ξηρασία», δήλωσε ο Brandi Gamelin.

Επειδή η ποσότητα νερού που μπορεί να κρατήσει ο αέρας εξαρτάται από τη θερμοκρασία του, ο θερμότερος αέρας έχει συνήθως υψηλότερο VPD από τον ψυχρότερο αέρα.

«Ο κρύος αέρας συγκρατεί λιγότερη υγρασία από τον ζεστό αέρα, επομένως όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερους υδρατμούς μπορεί να συγκρατήσει, οι οποίοι μπορούν να τραβήξουν την υγρασία από την επιφάνεια, στεγνώνοντάς την», είπε ο Gamelin.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ