Κόσμος

Ιράν: O Έλον Μασκ ανοίγει το Starlink για να φέρει Διαδίκτυο στους διαδηλωτές

Με την κυβέρνηση της Τεχεράνης να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο εν μέσω των γενικευμένων διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Έλον Μασκ δήλωσε πως η εταιρεία θα προσφέρει δορυφορικό δίκτυο στο Ιράν μέσω της υπηρεσίας Starlink.

Η ανακοίνωση του Μασκ ήρθε έπειτα από την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρακάμψει τις κυρώσεις και να επιτρέψει σε αμερικανικές εταιρείες που προσφέρουν ασφαλή δίκτυα VPN και άλλα διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους στο Ιράν.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρει το Reuters, δήλωσε πως, εφόσον χρειαστεί, η SpaceX θα εξαιρεθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν ώστε να προσφέρει νόμιμα την υπηρεσία Starlink.

Η δορυφορική υπηρεσία της SpaceX αποδείχθηκε σημαντική βοήθεια για τους Ουκρανούς μετά τη ρωσική κυβερνοεπίθεση που άφησε χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο κρίσιμες κυβερνητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες την περασμένη άνοιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, η SpaceX είχε στείλει στην Ουκρανία χιλιάδες δορυφορικά πιάτα για σύνδεση με το δίκτυο του Starlink.

Οι επεισοδιακές διαδηλώσεις στο Ιράν, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 50 άτομα, ήρθαν ως αντίδραση στην υπόθεση της 22χρονις Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε μαντήλα. Έπεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο κόβεται συστηματικά σε μεγάλες ιρανικές πόλεις όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, αναφέρουν ξένα δίκτυα.

Θέλοντας να προσφέρουν προστασία στους αντιφρονούντες από τον κλοιό της ιρανικής διαδικτυακής λογοκρισίας, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα επιτρέψουν σε αμερικανικές εταιρείες να διαθέσουν στους πολίτες του Ιράν ασφαλή εργαλεία επικοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Την ώρα που θαρραλέοι Ιρανοί βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στήριξή τους για την ελεύθερη ροή της πληροφορίας στους ιρανούς πολίτες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Οθάλο Αντιγέμο.

«Με τις αλλαγές αυτές, βοηθούμε τον ιρανικό λαό να εξοπλιστεί καλύτερα προκειμένου να παρακάμψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για παρακολούθηση και λογοκρισία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...