Κόσμος

Βρετανία: Η περιουσία της βασιλικής οικογένειας, τα «Paradise Papers» και ο ρόλος του Καρόλου

Ένα μεγάλο κεφάλαιο 70 ετών μοναρχίας έκλεισε και μαζί με αυτήν την εξέλιξη η Βρετανία περνά σε μια νέα φάση της ιστορίας. Το τέλος της «Ελισαβετιανής» εποχής ανασύρει πολλά ζητήματα σχετικά με τη διατήρηση της αίγλης της μοναρχίας, καθώς ο Κάρολος ο Γ' δεν φαίνεται να χαίρει της ίδιας αποδοχής όπως η μητέρα του, Ελισάβετ Β'. Την ίδια στιγμή, αβίαστα έρχονται στην επιφάνεια και οι σκέψεις για το κατά πόσο οι Βρετανοί θα στηρίζουν τις οικονομικές ανέσεις που παραχωρούνται από το κράτος στο Παλάτι επί βασιλείας Καρόλου.

Οι προβληματισμοί εγείρονται, δε, σε μια περίοδο που η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση, αλλά και τις επιπτώσεις του Brexit, ενώ «κοινό μυστικό» αποτελεί, μετά την αποκάλυψη για τα Paradise Papers, ότι ο Κάρολος συνέβαλε στην ενίσχυση των κερδών της βασιλικής οικογένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται, δε, ότι ο Κάρολος ο Γ' θα ασκήσει τα βασιλικά του καθήκοντα έχοντας στο πλευρό του την βασιλική σύζυγο, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, ένα πρόσωπο όχι και τόσο αρεστό στην κοινή γνώμη.

Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι ο θεσμός της μοναρχίας έχει μέχρι τώρα αποφέρει σημαντικά κέρδη στη Βρετανία λόγω σημαντικής έλευσης τουριστών στη χώρα.

Το 2017, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», έγραφε ότι μπορεί οι μοναρχίες να είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός για τη σύγχρονη εποχή, ωστόσο παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς ειδικά σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, όπου η βασιλική οικογένεια αποτελεί από μόνη της ένα παγκόσμιο brand.

Η Ελισάβετ ήταν brand: ρούχα παστέλ, το σχήμα των καπέλων της, η αγάπη για τα σκυλιά και με ένα σύζυγο κομφορμιστή .Βέβαια, η βασιλική οικογένεια συνεχίζει να διατηρεί όλα τα παραδοσιακά τελετουργικά σε όλες τις άκρες του βασιλείου, από τους εορτασμούς επετείων μέχρι και της γέννησης ενός παιδιού.

Κάθε χρόνο στα ταμεία του βασιλείου, μπαίνουν περίπου 500 εκατ. λίρες από τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα για να δουν από κοντά το παλάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η περιουσία της βασιλικής οικογένειας 

Για τους Sunday Times, η περιουσία της βασίλισσας υπολογίζεται σε 370 εκατομμύρια λίρες (πάνω από 420 εκατομμύρια δολάρια), ενώ ο συγγραφέας και ειδικός σε θέματα βασιλικών θεμάτων, Ντέιβιντ ΜακΚλάρ την υπολόγισε σε 400 εκατομμύρια λίρες (περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια). Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δισεκατομμύριο λίρες.

Η «Brand Finance», μια κορυφαία εταιρεία συμβούλων εκτιμά ότι η κεφαλαιακή αξία της μοναρχίας ανέρχεται σε 67,5 δισεκατομμύρια λίρες (πάνω από 77 δισεκατομμύρια δολάρια). Οποιαδήποτε κληρονομιά μεταβιβάστηκε από την Ελισάβετ στον Κάρολο, απαλλάχθηκε από τον φόρο κληρονομιάς, λόγω ρύθμισης που πέρασε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 1993.

Το «Crown Estate», ένα τεράστιο κομμάτι γης και περιουσιακά στοιχεία, ύψους 15,2 δισεκατομμυρίων λιρών, κατέχει ο εκάστοτε μονάρχης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν ανήκει προσωπικά στην Ελισάβετ ή τον Κάρολο αλλά ανήκει στο Στέμμα. Το κτήμα αποτελείται από κορυφαία ακίνητα στο κεντρικό Λονδίνο, εμπορικά κέντρα, δάση, παράκτια και αιολικά πάρκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι διαθήκες των ανώτερων βασιλικών στελεχών είναι σφραγισμένες και το περιεχόμενό τους διατηρείται μυστικό για να προστατεύεται το κύρος της βασίλισσας/βασιλιά. Αυτό περιλαμβάνει τη διαθήκη του συζύγου της βασίλισσας- στην προκειμένη περίπτωση- του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος απεβίωσε στα τέλη του περασμένου έτους.

Για το οικονομικό έτος 2021-2022, η έκθεση για την περιουσία της βασίλισσας ανέφερε ότι ήταν 86,3 εκατομμύρια λίρες (98,5 εκατομμύρια δολάρια). Το επίδομα «Sovereign Grant» δεν είναι όλα τα χρήματα που λαμβάνει η μοναρχία.

Η ασφάλεια συνήθως πληρώνεται από τη Μητροπολιτική Αστυνομία και ο Δούκας της Κορνουάλης λαμβάνει κεφάλαια από το Δουκάτο της Κορνουάλης, ένα άλλο τεράστιο κομμάτι με περιουσία που εκτιμάται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο λίρες.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό το χαρτοφυλάκιο αποφέρει κέρδη περίπου 20 εκατομμυρίων λιρών ετησίως.

Ο μονάρχης ελέγχει επίσης το Δουκάτο του Λάνκαστερ, 71 τετραγωνικά μίλια γης με περιουσιακά στοιχεία περίπου 652 εκατομμυρίων λιρών. Ετησίως τα κέρδη από την εκμετάλλευση της γης αποφέρουν περίπου 20 εκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η ομάδα εκστρατείας κατά της μοναρχίας «Republic» θεωρεί ότι το «πραγματικό κόστος» της μοναρχίας ετησίως είναι 345 εκατομμύρια λίρες.
Ωστόσο, ο επίσημος βασιλικός ιστότοπος υποστηρίζει ότι η μοναρχία κοστίζει «1,29 λίρες ανά άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πάντως, ο μέσος Βρετανός φορολογούμενος υποστηρίζει τη μοναρχία για πολλούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπόθεση με τα Paradise Papers 

Το 2017, το σκάνδαλο των Paradise Papers, ένα σύνολο εγγράφων που διέρρευσαν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εύποροι πολίτες και εταιρείες χρησιμοποιούσαν τις υπεράκτιες επενδύσεις ως φορολογικούς παραδείσους, αποκάλυψε ότι το Δουκάτο του Λάνκαστερ είχε επενδύσει εκατομμύρια λίρες σε ένα ταμείο στα νησιά Κειμάν.

Οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν επίσης ότι, το Δουκάτο της Κορνουάλης (που ανήκε στον Κάρολο, τότε διάδοχο του θρόνου) επένδυσε σε μια υπεράκτια εταιρεία που ασκούσε πιέσεις κατά των συμφωνιών για την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι αποκαλύψεις εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας και την ηθική ορισμένων οικονομικών αποφάσεων που άπτονται της μοναρχίας, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «NBC».

Ως πρίγκιπας, ο Κάρολος φέρεται να συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στη διασφάλιση της μετατροπής του Δουκάτου της Κορνουάλης σε μια αυτοκρατορία ιδιοκτησίας δισεκατομμυρίων λιρών.
Υπό την ιδιοκτησία του, το δουκάτο προσέλαβε ομάδες επαγγελματιών διευθυντών που αύξησαν την αξία και τα κέρδη του κατά 50% αποφέροντας εκατομμύρια λίρες ετησίως σε εισόδημα από ενοίκια.


Ο Κάρολος συμμετείχε επίσης στην κατασκευή του «Poundbury», μιας «αστικής επέκτασης» 400 στρεμμάτων στην πόλη Dorchester, που χτίστηκε στη γη του Δουκάτου της Κορνουάλης και σχεδιάστηκε σύμφωνα με το όραμά του για ελκυστική αρχιτεκτονική. Η κοινότητα στεγάζει περίπου 4.000 άτομα. Παρόλο που λειτουργεί σαν εταιρεία, το Δουκάτο της Κορνουάλης δεν πληρώνει εταιρικούς φόρους.

Επιπλέον, ο Κάρολος έχει εμπλακεί σε διάφορες διαμάχες τα τελευταία χρόνια σχετικά με δωρεές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που λειτουργεί στο όνομά του.

Τον Ιούνιο, οι Sunday Times ανέφεραν ότι είχε δεχτεί 3 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, μέσα σε τσάντες για ψώνια και βαλίτσες από τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Αλ Θάνι, που δόθηκαν στο ίδρυμά του. Ένας εκπρόσωπος είπε τότε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι κατάλληλες φιλανθρωπικές διαδικασίες.

Το «σκάνδαλο» με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία

Κυκλοφορεί επίσης μία ιστορία για ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο στο οποίο Σαουδάραβας επιχειρηματίας φέρεται να έκανε δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα του Καρόλου με αντάλλαγμα τον τίτλο του ΙΙππότη και την βρετανική υπηκοότητα. Ο Κάρολος αρνήθηκε ότι το γνώριζε αυτό.

Τελικά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βασιλική οικογένεια έχει διατηρήσει μια τεράστια περιουσία.

Τα μουσεία, οι πόλεις και οι τελετές της Βρετανίας αποτελούν απόδειξη του αστραφτερού πλούτου της βασιλικής οικογένειας. Όπως, όμως, συμβαίνει σε άλλα έθνη σε όλη την Ευρώπη, αυτή η λάμψη μπορεί να εξασθενήσει.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ